2024. április 20., szombat

,,A betegség dacára is sikerült olyan teljesítményt nyújtanom, amely tetszett valakinek”

Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője az idén másodszor kapott díjat Gertrudis szerepének megformálásáért

A 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásában nyújtott teljesítményéért Krizsán Szilvia érdemelte ki a legjobb női főszereplő díjat. Áprilisban Nagykikindán, a Vajdasági Hivatásos Színházak 65. Fesztiválján Balázs Áronnal együtt szintén színészi díjban részesült az Urbán András által rendezett Bánk bán című előadásban nyújtott alakításáért. A színésznőt a szerepről és a díjakról kérdeztük.
– Gertrudist nagyon el szerettem volna játszani, és Urbán Andrástól kifejezetten kértem ezt a szerepet. Ugyanakkor egy ekkora és ilyen összetett karakter félelemmel tölti el a színésznőt. Nagyon érdekelt a szerep kettőssége, egyrészt egy sor negatív jelzővel van felaggatva, másrészt a darab végén többször is elhangzik, hogy ártatlan volt. Nem voltam benne teljesen biztos, hogy pontosan olyan Gertrudist formálok meg, amilyet kellene – részletezte Krizsán.
– Nagykikindára való utazás közben már az autóbuszban annyira rosszul voltam, hogy nem tudtam próbálni, egy nagyon csúnya vírus döntött le a lábamról. Egy órával az előadás előtt váltig állítottam, hogy mindjárt jobban leszek, és játszani tudok, az igazgató mégis úgy döntött, hogy hívjanak egy mentőt. Akkor kaptam valamilyen „energiakoktélt” az orvostól, noha tovább kellett volna feküdnöm, mégis lábra álltam. Meglehetősen szédelegve kezdtem az előadást, úgyhogy amikor közölték, hogy ennek ellenére díjat kaptam, akkor az nagyon nagy meglepetés volt számomra. Mérhetetlenül boldog voltam, hogy a betegség dacára is sikerült olyan teljesítményt nyújtanom, amely tetszett valakinek – nyilatkozta Krizsán a Vajdasági Hivatásos Színházak 65. Fesztiváljával kapcsolatban.
– A POSZT egy olyan óriási színházi rendezvény, amelyet megelőzően a válogatók mintegy 300 előadást néznek meg, és az általuk legjobbnak ítélt 14-et válogatják be a fesztivál programjába. A POSZT után vegyes érzelmekkel utaztunk haza, és amikor reggel felhívott az igazgató, hogy rögtön másnap vissza tudok-e menni Pécsre átvenni a díjat, azt hittem, hogy viccel velem. Valószerűtlennek tűnt, de nagyon örültem, és úgy voltam vele, hogy amíg át nem veszem a díjat, addig el sem hiszem – mondta a színésznő.