2024. április 23., kedd

Szabadság-éremmel tüntetik ki a dalai lámát

A dalai láma veheti át idén Philadelphiában a Szabadság-érmet az emberi jogok és együttérzés pártolása érdekében végzett erőfeszítéseiért.

Az amerikai alkotmánynak szentelt philadelphiai múzeum rangos elismerését októberben adják át a dalai lámának. Jeffrey Rosen, az intézmény vezetője az idei díjazott bejelentésekor úgy fogalmazott, Tibet száműzött vallási vezetője a „szabadság, a párbeszéd és a tolerancia eszményét” népszerűsíti.

A 100 ezer dollárral járó elismerést az intézmény olyan személyeknek ítéli oda minden évben, akik világszerte sokat tesznek az emberi szabadságért.

Az 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma, aki az 1959-es sikertelen Kína elleni tibeti felkelés óta Indiában él száműzetésben, személyesen fog Philadelphiába utazni az október 26-ára tervezett ünnepélyes díjátadóra. Egy hónappal korábban I. Ferenc pápa is tiszteletét teszi az amerikai városban.

A Szabadság-érem korábbi díjazottjai között olyan jeles személyiségek találhatóak, mint a szintén Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivista és Lech Wałęsa lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom vezetője, valamint Bono, a U2 együttes frontembere.