2024. április 24., szerda

Bántalmazást követően meghalt egy kisbaba

Alkoholt fogyasztott az antidepresszáns gyógyszerekkel egy időben és elborult az agya, vallotta állítólag az apa

Csütörtökön belehalt sérüléseibe az a tizenhárom hónapos gyermek, akit édesapja vert meg. Az édesanya szerda délután jelentkezett a belgrádi sürgősségi osztályon a súlyos sérüléseket szerzett kisbabával. Azonnal elmondta az orvosoknak, hogy az édesapa bántalmazta a gyermeket. A kisbabát belső sérülések és fejsérülés miatt műtötték meg, később azonban elhunyt.

Az édesapát, a zimonyi K.K.-t (25), szerda este családi belüli erőszak gyanújával állították elő. Tettét elismerte. Állítólag azt mondta, rendszeresen antidepresszánsokat szed, és szerdán, amikor alkoholt is fogyasztott a gyógyszerekkel egy időben, elborult az agya és ütlegelni kezdte gyermekét. Már csak akkor fogta fel, hogy mit tett, amikor felhagyott az ütlegeléssel, vallotta a Blic napilap értesülései szerint a férfi a rendőrségen. A Blic szerint a férfi megbánást mutatott és reményét fejezte ki, hogy gyermeke jobban lesz.  

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociális védelmi miniszter elmondása szerint nem ez volt az első erőszakos kilengés a szóban forgó családban, eddig azonban soha senki nem jelentette be, vagy fel az apát. Vulin azt is elmondta, hogy a család nem része a szociális védelmi rendszernek.

– Ennek nem szabad bulvártörténetté válnia, amely két-három napon át megtölti napilapjaink hasábjait. Ennek annak a történetnek kell lennie, amely miatt megértjük: történjen bárhol bármilyen erőszak, arról tájékoztatni kell a hatóságokat. Az erőszakos kilengéseket az esetek kilencven százalékában csak a második, harmadik, vagy negyedik esetet követően jelentik be, amikor először történik meg, arról a legtöbben hallgatnak – magyarázta Vulin.

Hasonló szellemben nyilatkozott Ivana Stefanović, a Kriminológiai Kutatóintézet megbízott igazgatója: az embereknek fontos megérteniük, hogy kötelességük jelenteni, ha tudomásuk van erőszak megtörténtéről.

– Mindenkit arra kérek, hogy őrizzék meg ennek a tizenhárom hónapos gyermeknek a méltóságát. Azét a gyermekét, aki tizenhárom hónapos kora ellenére erőszak áldozatává vált. Arra kérem a rendőrséget és az ügyészséget, hogy hatékonyan végezzék munkájukat, mert ez a tizenhárom hónapos gyermek ezt érdemli. Az ehhez hasonló bűncselekmények kapcsán egyetlen pillanatig sem szabad megpróbálni mentegetődzni, vagy magyarázatot keresni. Társadalomként a zéró tolerancia szószólójának kell lennünk – fogalmazott Stefanović.