2024. április 25., csütörtök

Törvénysértés és hazugságok

Saša Janković: Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy egy állam különböző fegyveres erői összecsapnak egymással

A tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján Belgrádban történt incidens – amikor összetűzésbe keveredett Andrej Vučić, Aleksandar Vučić fivére, Predrag Mali, Siniša Mali, Belgrád polgármesterének fivére, a katonarendőrség két képviselője, valamint a rendezvény miatt kirendelt csendőrök egy csoportja – kapcsán Saša Janković köztársasági ombudsman felülvizsgálta a védelmi minisztérium, a Belügyminisztérium és a Katonai-biztonsági Ügynökség (VBA) eljárási módjának törvényességét és szabályosságát a polgárok jogai tiszteletben tartásának szempontjából. Jelentésében Janković megállapította, hogy a szóban forgó incidens során, illetve azt követően számos polgári jog sérült, úgy Andrej Vučić és Siniša Mali, mint a katonarendőrök és a csendőrök jogai, valamint azoké a polgároké, akiket a VBA munkatársai kihallgattak.

A rendőrség munkatársai, – ebben az esetben a csendőrök –, törvénytelenül és szabálytalanul alkalmazták rendőrségi felhatalmazásukat, túlzott mértékű és indokolatlanul hosszú ideig tartó erőszakot alkalmaztak (például gumibotjaikkal nem csak a nagyobb izomcsoportok környékére mértek ütést, hanem a test egyéb részeire is). A csendőrök nem nyújtottak kellő gyorsasággal segítséget a sérülteknek és nem értesítették megfelelő gyorsasággal az egészségügyi dolgozókat, értékelte Janković, aki arra is rámutatott jelentésében, hogy a rendőrség nem a vonatkozó törvénnyel összhangban kobozta el átmenetileg a katonarendőrök lőfegyvereit és nem is a törvénnyel összhangban szolgáltatta azokat vissza.

Ami a védelmi minisztériumot illeti, a jogvédő szerint elsősorban azzal sértették meg a vonatkozó törvényeket, hogy a pontosan meghatározott hatásköröket megkerülve olyan személyeket őriztek, akiknek semmi közük a védelmi minisztériumhoz, vagy a Szerbiai Hadsereghez. A védelmi minisztérium nem egyeztetett a katonai feladatról az illetékes állami szervekkel, pontosabban nem értesítették a rendőrséget arról, hogy munkatársaik bevetésen lesznek egy olyan rendezvény helyszínén és ideje alatt, amelyet rendőrök biztosítanak, illetve arról sem tájékoztattak, hogy a város egy olyan részén kívánnak megjelenni, amelyet szigorúan őriztek, áll a jelentésben.

– Egy állam különböző fegyveres erői csak a legritkább esetben csapnak össze egymással. Meglehetősen ritka és különös esetről van szó. Ezért volt muszáj felülvizsgálni az ügy összes részletét, elsősorban abból a megközelítésből, hogy melyik állami szerv járt el felhatalmazásával összhangban és melyik nem. A vizsgálatra nem azért került sor, hogy abból az incidens résztvevőinek származzon kára, hanem azért, hogy a mélyreható elemzést követően az illetékesek mindent megtegyenek a hasonló visszásságok elkerülésének érdekében – fogalmazott a jogvédő.

Ami Bratislav Gašić védelmi minisztert illeti, Janković a visszásságok közül elsősorban azt emelte ki, hogy a tárcavezető azt állította: a VBA egyetlen polgárt sem kérdezett ki az incidens kapcsán. Később bebizonyosodott, hogy ez nem így van, a VBA munkatársai több polgárt is felkerestek kérdéseikkel, szögezi le Janković, mint ahogyan azt is, hogy Gašić az incidens környékén felszerelt biztonsági kamerák felvételeinek beszerzésével kapcsolatban is valótlanságot állított. A VBA pedig azzal sértette meg a törvényeket, hogy Gašić utasítására törvénytelenül járt el, állapítja meg Janković.