2024. március 29., péntek

Tartományi támogatás vízlecsapolásra

Az idei év rekordnak számít a felszíni vizek elvezetésére szánt összegek nagysága tekintetében

Összesen 590 millió dinárnyi vissza nem térítendő támogatás odaítéléséről kötött megállapodást a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság a vajdasági önkormányzatokkal szerdán a Tartományi Képviselőházban, Újvidéken. A szubvenció a községek lecsapoló csatornarendszereinek a karbantartását szolgálja.

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági titkár a sajtóhoz intézett nyilatkozatában megjegyezte, hogy összesen negyven önkormányzattal kötöttek szerződést.

– Sorban immáron ötödik éve szubvencionáljuk a fentebb említett tevékenységet, s ennek kedvező hatásait már tavaly érezhettük, hiszen korántsem kellett annyi pénzt fordítani a károk szanálására, mint az ország más területein. Ebben az évben őjdonság, hogy 16 községgel megállapodtunk abban is, hogy negyven százaléknál nagyobb önrészt vállaljanak az idevágó projektumaikban, így további harminc millióval növelhettük a vízelvezetés támogatására szánt keretet. Emellett további 80 millió dinár maradt fenn a tavalyi árvízvédelmi költségvetésből, így úgy gondolom, hogy az idei év rekordnak számít a lecsapolás támogatásában. Biztosan állíthatom, hogy a csatornarendszereket több száz kilométeren újítjuk fel az idén – fejtette ki az agrártitkár.

Lázár Jenő, Begaszentgyörgy alpolgármestere elmondta, hogy a kezdetek óta együttműködnek a titkársággal e téren.

– Az idén 24 és fél millió dinárt kapunk a tartománytól a szóban forgó vízgazdasági célokra, a maradék pénzt pedig a község szavatolja. Tudni kell, hogy önkormányzatunk tavaly súlyos vízvédelmi problémákkal szembesült, de egy nagyobb összeggel sikerült községünk összes helyi közösségében rendezni a helyzetet. Remélem, az elkövetkező években is ilyen sikeres együttműködést folytathatunk a titkársággal – húzta alá a begaszentgyörgyi alpolgármester.

Milivoje Linjački a nagykikindai önkormányzat képviseletében arról beszélt, hogy több mezőgazdasági szubvenciót is igényeltek ebben az évben a titkárságtól, egyebek között a vízlecsapolási támogatásra is sikeresen pályáztak.

– Évek óta együttműködünk, a nagykikindai község sok esetben önerőből is rendezi az önkormányzat területén húzódó csatornarendszert, községi kivitelezők segítségével. A vízgazdasági kérdésekkel kapcsolatban egyébként rendszeresen tanácskozunk az illetékesekkel, hogy hatékonyak és naprakészek legyünk – nyilatkozta Linjački.

Varga Viktor, a zentai önkormányzat gazdasági és agrárkérdésekkel megbízott tanácsának tagja elmondta, hogy a község összesen 8 és fél millió dinárt kap a titkárságtól lecsapolási célokra.

– Évek óta együttműködünk a tartománnyal ilyen téren, és elmondható, hogy a vízlecsapolásra nagyon is szükség van. Elég csak az elmúlt évek esőzéseire gondolni, amikor megtörtént, hogy több gazda egyszerűen képtelen volt betakarítani a termést a belvizek miatt. A tartomány megelőzés- és támogatáspolitikája nagymértékben segít abban, hogy ne forduljanak elő ilyen problémák olyan gyakran – húzta alá Varga.