2024. március 28., csütörtök

Jelentés a tóról

A jövőben nagyobb figyelmet szentelnek a tópart tisztaságának – ígérik a topolyai helyi közösség vezetői

A Topolyai-tó partján a nagy melegnek köszönhetően az elmúlt hétvégén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy a vízben megmártózva frissüljenek fel. Az ember szeme azonban a kellemes és örömteli pillanatokban is megakad a neki nem tetsző, az oda nem illő, a zavaró vagy esetleg bosszantó dolgokon. Egy ilyen környezetben a szemét az, ami egyből szemet szúr, és senki sem tud szó nélkül elmenni a megtelt szemeteskannák és a körülöttük szétszórt hulladék mellett, főleg úgy, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy nem új keletű problémáról van szó, előzetesen is számolni lehetett vele, és fel lehetett volna rá készülni. A topolyai helyi közösség által június elsejétől alkalmazott közmunkások, akiknek rengeteg a tennivalójuk magában a városban is, a vasárnap esti vihar után hétfőn reggel takarították le a partot. Szatmári Mihály, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke elmondta, hogy a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek a tópart tisztaságának, és a tervek szerint hétvégenként is naponta egy-két alkalommal össze fogják gyűjteni a szemetet, reményeik szerint a közmunkásokkal is sikerül megegyezniük, akik munkaideje hétfőtől péntekig tart. A szemetesek számával egyébként nincs baj, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a strand bármely pontjáról csupán néhány lépés a legközelebbi kosár.

A hétvégén nagy figyelmet kapott a hír, hogy a tóba ismeretlen eredetű szennyeződés került, amely halpusztulást okozott. Az ügyben felkerestük Saša Srdić községi környezetvédelmi tanácsost, aki elmondta, hogy a szennyeződést a horgászok észlelték mintegy tíz nappal ezelőtt. A tó északi részében, a Karađorđevói hídnál valamilyen fehér színű szennyeződést és néhány elpusztult halat figyeltek meg. A szennyeződés, amelyet a feltételezések szerint a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek okoztak, ezt követően délre, a strand felé húzódott, ott azután megszűnt. Ezzel kapcsolatban értesítették a tartományi környezetvédelmi felügyelőséget, a Vajdaság Vizei közvállalatot, valamint a tartományi környezetvédelmi titkárságot. Arról nincsenek információink, hogy a felügyelőség embere kivonult-e a terepre, hisz ezt nem köteles bejelenteni, és egyelőre nincs hiteles jelentés az ügyről. A szennyeződés, mint már utaltunk rá, megszűnt, a fokozott óvatosság azonban továbbra sem árt, de Srdić reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy csak egyszeri alkalomról van szó.

Ide kívánkozik a hír, hogy a tópartra vízi mentőket keresnek. Az érdeklődők a topolyai helyi közösségben vagy a helyi Vöröskeresztnél jelentkezhetnek. Jelenleg két vízi mentőre van szükség, akik egy a Vöröskereszt által szervezett rövid képzés elvégzése után, azonnal munkába is állhatnak.