2024. április 25., csütörtök

Négy méter magas kerítés épül a magyar-szerb határon

A magyar kormány utasítást adott a belügyminiszternek a magyar-szerb határ fizikai lezárására, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter maga kerítéssel zárják le.

Az EU előtt álló egyik legsúlyosabb probléma a bevándorlás, állapította meg mai ülésén a kormány. A bevándorlási nyomás az uniós országok közül Magyarországot érinti a legsúlyosabban, ez az uniós belügyminiszterek tegnapi tanácskozásán is kiderült, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A közös európai válaszhoz vezető út időigényesnek és hosszúnak tűnik, de  Magyarország nem várhat tovább, lépnie kell, tette hozzá Szijjártó. 

A kormány ezért arra utasította a belügyminisztert, hogy mérje fel a szerb-magyar határ fizikai lezárásának lehetőségét. A belügyminiszternek egy héten belül jelentést kell készítenie egy 4 méter magas kerítés felépítéséről.

Ez a döntés semmilyen nemzetközi jogi szabályt nem sért. Más országok (Törökország, Bulgária, Spanyolország) is ehhez a megoldáshoz folyamodtak, mondta Szijjártó a külügyminiszter.

Magyarországra az év első hónapjában 54 ezer illegális határátlépő jött. Az év végére ez a szám akár 120 ezret is elérheti, szemben a 2014-es, nem egészen 40 ezres adattal.

Szijjártó Péter nemzetközi példákat hozott a fizikai határzárra: a külügyi és külgazdasági miniszter beszélt a bolgár-török határon lévő kerítésről és a spanyol pédáról is. „Spanyolország afrikai városai is így védekeznek az illegális bevándorlás ellen.” Szijjártó minden bizonnyal Ceuta és Melilla városaira gondolt. 

SZÜKSÉGES DÖNTÉS VOLT

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornának nyilatkozva logikusnak nevezte a bejelentését. Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs „semmi különös”. „A lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország” – fogalmazott. Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, „mintha otthon lenne”, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád–Pozsony–Budapest–Prága útvonal.

– Ez a lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni – mondta Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb–magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában „pillanatok alatt felhúzható”. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje – hangsúlyozta.

INKÁBB LEBONTANI KELLENE A SZÖGESDRÓTOT

Az MSZP elutasította a szerdai kormánydöntést mondván, hogy az nem jó eszköz a menekültkérdés megoldására. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kifejtette, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal. Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt. Szerinte modern eszközök segítségével elvégezhető lenne a zöldhatár védelme.

A Jobbik véleménye szerint egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot. Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez „ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen”. Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen – fogalmazott a párt sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

SZERBIA BIZTONSÁGOS ORSZÁG

A Fidesz is sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kormánypárt üdvözölte a döntést. Németh Szilárd, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője emlékeztetett, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kérte a kormányt, döntsön a déli határvidék lezárásáról. „A Fidesz–KDNP-frakció szerint a határzár – a menedékjogi törvény módosítása mellett – lehetőség arra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Magyarország területére” – mondta Németh Szilárd. Kifejtette: a Magyarországra illegálisan lépők leginkább a magyar–szerb határt használják, „ez ma Európa második legforgalmasabb illegális bevándorlási szakasza”. Ennél csak Olaszországba érkeznek többen – tette hozzá.

A kormánypárt egyéb intézkedéseket is javasol, erről Rogán Antal frakcióvezető beszélt szerda reggel a köztelevíziónak nyilatkozva. „Legkésőbb őszre Magyarországnak vissza kell hoznia azokat az intézkedéseket, amelyeket 2012 előtt alkalmaztunk” – vélekedett a politikus, ezek közé sorolva, hogy őrizetbe veszik a határt törvénytelenül átlépőket, mert az Európai Unió által jelenleg tiltott intézkedésnek visszatartó ereje lesz. A parlament előtt lévő előterjesztés ezen kívül definiálná a biztonságos harmadik ország fogalmát, így a Görögországon, Macedónián, Szerbián keresztül érkező bevándorlók azokban az államokban is kérhetnének menedéket. Ugyanakkor kimondaná, hogy biztonságos harmadik országból nem fogadunk politikai menedékkérőket, az érkezőket automatikusan gazdasági bevándorlónak tekintenék, és így visszafordítanák a magyar hatóságok – ismertette a frakcióvezető.