2024. április 25., csütörtök

Századvég: A többség egyetért a plakátok üzenetével

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom többsége egyetért a kormány bevándorlókról szóló hirdetéseinek üzeneteivel. A múlt héten készített országos közvélemény-kutatás szerint a nemzeti konzultáció három üzenete közül kettőnek a támogatottsága független a válaszadók politikai nézeteitől.

A felmérés szerint a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartásának fontosságával kapcsolatban általános és szinte egyöntetű az egyetértés, hiszen a megkérdezettek 85, illetve 77 százaléka osztja ezeket a véleményeket. A nyilvánosságban leginkább vitatott, „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” állítást is támogatja a választópolgárok többsége, 59 százaléka.

A kutatásban a politikai hovatartozás dimenziójában is vizsgálták a kérdéseket, ebből az derült ki, hogy az első két üzenet (a magyar törvények és a magyar kultúra tiszteletben tartása) támogatottsága lényegében független a válaszadók politikai nézeteitől, a magyarok munkáját érintő kérdésben pedig csupán a magukat baloldalinak valló válaszadók körében tapasztalható elutasítás.

A magukat jobboldalinak vagy középen állónak definiálók körében a munkahelyekkel kapcsolatos állítás is elnyerte a többség egyetértését – írták.