2024. április 18., csütörtök

Rendőrök fegyverrel – határőrök bilincsben

Rendőrségi szempontból mozgalmas volt az elmúlt hétvége Zomborban. Először egy cserbenhagyó gázolót üldöztek a járőrök, aminek fegyver használatával kellett véget vetniük. Pénteken a város központjában hivatali terepjárójával Ivan Đanić (51) elsodort egy 12 éves fiút a Radišić utca és a Radomir Putnik körút kereszteződésében, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A szemtanúk szerint a járműben dübörgött a zene, mások úgy tudják, a sofőr részeg lehetett. A rendőrjárőrök keresésére indultak, majd üldözőbe vették, és másfél óra múlva elfogták Zombortól mintegy 15 kilométer távolságban, Monostorszeg közelében, az Adica víkendtelepen. Az elkövetőt körbevették, aki megpróbálta hátramenetben elgázolni az előállítására induló rendőröket, akiknek árokba kellett ugraniuk előle. Ekkor célzott lövéseket adtak le a jármű gumiabroncsaira, de a sofőr viszont megpróbált továbbmenekülni kocsijával, majd kiugrott a terepjáróból, de futva se tudta kicselezni a rendőröket. Nem hagyta magát megszondáztatni, ezért vérvételre vitték, és a laborvizsgálat mutatja majd ki, mennyire volt alkoholos befolyásoltság alatt. A leadott lövések egyike a kocsiban combon találta a menekülő sofőrt. Az ügyben nyilatkozó zombori rendőrparancsnok, Saša Dmitrašinović szerint, aki példásnak ítélte meg a rendőri intézkedést, ez a sérülés mindössze horzsolás. Az elsodort gyermeket a kórházi vizsgálatot követően térdzúzódással hazaengedték.

Vasárnap viszont olyan esemény történt a városban, amelyről a helyiek is csak a fővárosi médiából szereztek tudomást. A rendőrkapitányság épületében a béregi (Bački Breg) határátkelőn szolgálatot teljesítő határőrök közül tizenötöt őrizetbe vettek, filmbe illő körülmények között, méghozzá maga a határőrség parancsnoka a csendőrség segédletével.

A Večernje novosti értesülései szerint Milenko Božović, a határrendőrség vezetője munkaértekezletre idézte be a határrendészeket, amikor azok bementek a rendőrparancsnokságra, a csendőrség körülzárta az épületet, a parancsnok pedig egy listáról fölolvasta a neveket, és a megrökönyödött határrendőrök csuklóján máris csattant a bilincs, majd Belgrádba szállították őket, ahol a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség elé állnak. A hírek szerint a zombori rendőrparancsnokság szolgálatban lévő alkalmazottait is megdöbbentette a villámgyors és összehangolt akció.

Nem hivatalosan úgy tudjuk, az őrizetbe vettek vélhetően hivatali visszaéléseket követtek el, korrupcióban vétkesek, és elősegítették migránsok illegális határátlépését. Mással voltaképpen nem igazán terhelhetik őket, hiszen a határrendőrség feladata a határátlépők személyazonosságának és úti okmányainak ellenőrzése.

Tekintettel, hogy a határrendőrség igazgatósága belgrádi illetékességű, és hozzá tartozik a Béreg–Hercegszántó határátkelőhely rendőri személyzete, az ügyben a zombori rendőrkapitányság illetőség hiányában nem nyilatkozott.

Tegnap viszont tudomásunkra jutott, hogy vasárnap az Újszelencse helyi közösség területén is páncélozott csendőrségi terepjárók jelentek meg, a maszkot viselő, felfegyverzett csendőrök pedig lezártak egy lakóépületet. Feltételezhető, hogy „házon kívüli” őrizetbe vétel is történt, vagy hazakísérték az őrizetbe vetteket, hogy felvehessék személyes holmijukat.

A Szabad Európa Rádió és a Beta hírügynökség által egyaránt közölt hír hivatalos közleményre hivatkozva összesen 29 rendőr és 9 vámőr, meg egy polgári személy őrizetbe vételéről tudósít, mindannyiukat a béregi határátkelőhelyhez köti, és korrupciós cselekményeket emleget, így csúszópénz elfogadását és adását, jövedéki adóval terhelt áru csempészésének elősegítését, illetve úti okmányokkal visszaélést. Az akcióban a szerbiai hatóságok mellett Magyarország belügyminisztériumának illetékes szervei is részt vettek.