2024. április 24., szerda

Mik is azok a szomatikus sejtek?

Az állattartás és a fejés higiéniájáról tartottak előadást a topolyai tejtermelőknek

A Topolya Községi Szarvasmarha-tenyésztők, Tejtermelők és Állattenyésztők Egyesülete a tejtermelők körül a közelmúltban kialakult helyzet javítása érdekében előadás-sorozatot szervez, amelynek első felvonását már megtartották a topolyai vásártéri otthonban. Az egyesület elnöke, Bellányi János és aktivistája, Mikuska Csaba elmondták, hogy az oktató jellegű előadásokra azért van szükség, hogy a termelők is tisztában legyenek azzal, hogy mitől kerülhetnek a tejbe a káros baktériumok, és hogy tanáccsal szolgáljanak nekik azzal kapcsolatosan, hogyan kell kiküszöbölni ezek jelenlétét. Elmondták azt is, hogy érdeklődés van, főleg a fiatalok körében, akik nyitottak az új dolgokra, míg az idősebbeket egy kicsit nehezebb rávenni arra, hogy részt vegyenek az ilyen programokon, és nehezebb nekik elmagyarázni, hogy az új fajta tehenek másmilyen gondozást követelnek meg, és az igények és előírások is folyamatosan változnak.

A mintegy harminc termelő jelenlétében megtartott első előadáson Milan Rašeta állatorvos, a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársa tartott előadást a szomatikus sejtekről, amelyeknek a tejben való nagyszámú jelenléte a leggyakoribb oka volt a felvásárlások ideiglenes szüneteltetésének bizonyos helyeken. Rašeta már korábban is tartott előadást ebben a témában, amely szorosan kapcsolódik az állattartás és a fejés higiéniájához is, ugyanis ezek a sejtek a nem megfelelő tartási körülmények miatt szaporodnak el az állatokban, hiszen az ő feladatuk, hogy védjék a tehenek tőgyét és teljes szervezetét a fertőzésektől. Amellett sem mehetünk el szó nélkül – fejtette ki Rašeta –, hogy a tejgyárak által végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem teljesen megbízhatóak, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megnyílnak azok a független laboratóriumok, amelyeknek a mérési eredményeit mindenki elismeri.

Az előadás-sorozat csütörtökön, június 18-án 20 órakor folytatódik, amikor is a takarmányozásról hallhatnak az érdeklődők a topolyai vásártéri otthon nagytermében.