2024. április 24., szerda

Amerikai segítség az egyházi vagyon visszaszerzésére Romániában

Precedens értékű döntést hozott az Egyesült Államok kongresszusi bizottsága

Az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága egy módosító indítvánnyal beiktatta a romániai egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás ügyét a külügyminisztérium költségvetési törvényébe, a precedens értékű döntés egyúttal szorgalmazza, hogy készüljön jelentés erről a kérdésről. Kelemen Hunor, RMDSZ elnök szerint a határozat újraindíthatja a romániai restitúciót.

A testület június 11-én, egy héttel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunor elnök vezette küldöttségének washingtoni látogatását követően hozta meg a döntését.

Az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportjának (Hungarian-American Caucus) két társelnöke, Marcy Kaptur és Andy Harris által megfogalmazott javaslat felszólítja Románia kormányát és az amerikai külügyminisztériumot, hogy 90 napon belül készítsen jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében tett. A módosító indítványt egyhangúlag fogadta el a képviselőház költségvetési bizottsága, derül ki a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítványnak (HHRF) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményéből.

Marcy Kaptur, a frakcióközi csoport demokrata társelnöke a bizottság ülésén a társelnökök aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy a román kormány az egyházi restitúció kérdését kezeli.

– A mi felelősségünk, hogy ebben a kérdésben az emberi jogok és az egyházakat megillető jogok oldalára álljunk, különösképpen olyan országok esetében, amelyek a mai napig nem tudták rendezni a sötét kommunista örökségüket – mondta. Andy Harris, a caucus magyar származású republikánus társelnöke hozzátette: – A külügyminisztériumnak mindent meg kell tennie az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében.

A kongresszusi bizottság döntését megelőzően, június 2-a és 5-e között a HHRF meghívására Washingtonba látogatott az RMDSZ-delegációja. A küldöttség kongresszusi képviselőket, magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőket, emberi jogi és vallásügyi szakértőket, valamint a helyi amerikai magyar közösség vezetőit tájékoztatta a másfél milliós erdélyi magyar közösséget ért jogsértésekről. Elmondták, Romániában belpolitikai intézkedések egész sora bizonyítja azt, hogy az országban a demokrácia 25 év után sem áll biztos alapokon. Az RMDSZ értékelése szerint a Mikó-ügyben született ítélet, a közösségi szimbólumok használatának büntetése, az etnikai követelések közbiztonsági veszélyforrásként való értelmezése nem véletlen.

Kulcsfontosságú momentum volt, hogy sikerült az ügy mellé állítani Andy Harris képviselőt.

– A HHRF négy évtizedes munkája során a kongresszus első alkalommal sorol magyar közösségi ügyet saját közvetlen érdekei közé, a külügyminisztérium költségvetésének részévé téve azt. Döntő tényező, hogy Andy Harris jobboldali republikánus képviselő felkarolta Marcy Kaptur baloldali demokrata képviselő kezdeményezését: a romániai egyházi ingatlanok helyzetének a költségvetési bizottság napirendjére való felterjesztését – értékelte a fejleményt Hámos László, a HHRF elnöke.

Kelemen Hunor szerint újraindíthatja a Romániában elakadt egyházi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot az Egyesült Államok kongresszusi bizottságának a múlt héten elfogadott számon kérő határozata. Emlékeztetett rá, néhány héttel ezelőtt azért utazott Amerikába, hogy tárgyalópartnereit meggyőzze: a biztonsághoz az emberi, a kisebbségi jogok és a tulajdonjog tiszteletben tartása is hozzátartozik.

– Bizakodásra ad okot, hogy a reakció ennyire gyors volt – jelentette ki az RMDSZ elnöke. – Ugyan a csodavárás nem politikai kategória, de bízom benne, hogy reális jelentés kerül a kongresszus elé, és remélem, hogy ennek hatására újraindul a restitúció – tette hozzá.

Kelemen Hunor elmondta: Romániát a legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok kéri számadásra a restitúció tekintetében. Hozzátette, hinni szeretné, hogy ez számít.

A romániai magyar történelmi egyházak az elmúlt 25 év alatt a kommunista diktatúra idején államosított ingatlanaik csak mintegy felének a tulajdonjogát kapták vissza, de ténylegesen egyharmaduk került vissza a használatukba. 2010 után leállt a romániai visszaszolgáltatás folyamata, és 2014-ben egy bírósági ítélettel a református egyháznak már visszaadott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét is újraállamosították.