2024. április 19., péntek

Zökkenőmentes tesztírás

Hétfőn megkezdődött a záróvizsga a nyolcadikosok számára
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Hétfőn az anyanyelvi teszt kitöltésével megkezdődött a nyolcadikosok számára a záróvizsga. Ma, kedden matematikából tesznek tanúbizonyságot tudásukról, szerdán pedig az ún. kombinált teszt feladatai kerülnek sorra.

Szerbiában mintegy 69 ezer végzős általános iskolás tesz kisérettségit, a középiskolákban megközelítőleg 74 ezer férőhely várja őket. A magyar osztályokban 1735 nyolcadikos diák van, a középiskolákban a három- és négyéves szakokon 2276 férőhely áll a rendelkezésükre, 96 szak közül választhatnak.

A záróvizsga minden nyolcadikos számára kötelező. Újdonság, hogy a teszteken teljesen ismeretlen feladatokat kell megoldaniuk, vagyis olyanokat, amelyek nem szerepeltek a felkészülést segítő feladatgyűjteményben.

Idén is maximálisan 100 pontot érhetnek el a diákok a záróvizsgán és az általános iskolai eredmény alapján, azzal, hogy idén változott a pontok aránya: ez évben mindhárom teszten maximálisan 10-10 pontot érhetnek el, az általános iskolai eredmény pedig legtöbb 70 pontot jelenthet a lehetséges 100 pontból.

A záróvizsga előzetes eredményeit 19-én teszik közzé, a végleges eredményeket pedig 25-én. A kívánságlistákat június 26-án és 27-én adják le a nyolcadikosok, a diákok beosztása a kiválasztott középiskolák és szakok alapján július 5-én történik, az iratkozás pedig 6-án és 7-én lesz.

A feladatsor annyira nem, inkább a roppant hőség okozott némi nehézséget az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola kisérettségiző nyolcadikosainak – tudta meg lapunk Argyelán Zoltántól, az iskola igazgatójától a kis érettségi tudásfelmérés első napján.

– Amit azonnal el tudok mondani a tesztírással kapcsolatban az az, hogy borzasztóan meleg volt a délelőtt folyamán, ezért mind a gyerekeknek, mind az ügyeletes tanároknak is vizet, jeget és citromot biztosítottunk, hogy bármikor fel bírjanak frissülni. Az anyanyelvi teszt, illetve a kisérettségiben bevezetett újítások nem érték váratlanul a diákokat, már eleve a módosításokkal összhangban készültek fel a megmérettetésre, sőt, egy jó hónapja már egy próbatesztet is megírtak, amelyet jó eredményekkel zártak. E próba hasonlóan nézett ki, mint a mostani felmérő, szóval jobbára már tudták, hogy körülbelül milyen feladatokra kell számítani. Mint a próbaérettségi, a mai tudásfelmérés is zökkenőmentesen zajlott, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Az előirányzott két óra helyett a nebulók oroszlánrésze már egy óra után az utolsó ellenőrzéseket végezte a feladatsoron, persze, néhányan kihasználták a tesztírásra szánt teljes időt – nyilatkozta az igazgató.

Újvidéki és szabadkai kisérettségizők közül páran úgy nyilatkoztak, hogy könnyebb volt nekik megoldani a feladatokat most ,,élesben”, mint a próbateszten.