2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött az Ovčara-ügy főtárgyalása

Megkezdődött a belgrádi Fellebbviteli Bíróságon a Vukovar melletti Ovčara mezőgazdasági birtokon történt háborús bűnökkel kapcsolatos főtárgyalás. Az ügyészség vádirata szerint a birtokon 200 horvát nemzetiségű foglyot gyilkoltak meg. A Fellebbviteli Bíróság előző ítéletét, amelyben a vádlottakat az elkövetett bűnökért egyenként 20 éves börtönbüntetésre ítélték, a belgrádi Legfelsőbb Semmítőszék februárban megszakította, elfogadta ugyanis a védelem törvényességi óvásának (rendkívüli jogorvoslat) kérelmét, az ügyet pedig újratárgyalásra utasította. A főtárgyalást ma folytatják két vádalkus tanú meghallgatásával, a tárgyalás nem nyilvános. A Fellebbviteli Bíróság ezt követő ítélete jogerős lesz.

A Legfelsőbb Semmítőszék februári döntése szerint Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Saša Radak, Đorđe Šošić és Miroslav Đanković a jogerős ítéletmeghozatalig szabadlábon védekezhet. Az Ovčara birtokon történt háborús bűnök miatt a vádlottak 2003-tól 2015 februárjáig voltak előzetes letartóztatásban és börtönben. A büntetésük megszakítása után lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számukra, azzal, hogy minden hétfőn jelentkezniük kell a lakhelyükön illetékes rendőr-főkapitányságon.

A Vukovar melletti Ovčara birtokon 1991. november 21-én követtek el háborús bűntetteket, amikor is legalább 193 háborús foglyot megkínoztak és meggyilkoltak. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség az elkövetett gaztettekért 20 személyt vádolt meg, őket a bíróság összesen 207 évnyi börtönbüntetésre ítélte, öt személyt pedig felmentettek a vádak alól.