2024. március 29., péntek
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Az autó marad

Támogatja-e, hogy elkobozzák a járművet attól, aki 2 ezreléknél magasabb véralkoholszinttel vezet?

Szavazatok száma: 438. A magyarszo.com olvasóinak szavazati alapján.

Ugyan miért a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni? Ez a kérdés jutott eszembe először, amikor meghallottam, hogy az ittas, vagyis a 2 ezrelék feletti véralkoholszinttel vezető polgároktól már nem az engedélyt, hanem a járművet kobozzák el. A jogalkotók még tavaly novemberben hintették el, hogy az 1,6 ezrelék véralkoholszinttel történő vezetést agresszív vezetésnek tekintik majd, aki pedig meghaladja ezt a szintet, azt közvetlenül a szabálysértési bíróval szembesítik, és rövidített eljárásban döntenek majd az ügyében, a 2 ezrelékes véralkoholszinttel történő vezetés esetében pedig nemcsak a vezetői engedélyt kobozzák el tartósan, hanem a szabálysértő személygépkocsiját is.

Megértem én azt, hogy igazán hatásos elrettentés kell, na de mit vétett az a szegény jármű, talán rábeszélte a komát a tivornyára? Nem. Ha azonban csak a jogosítványt veszik el, akkor még mindig számolni kell azzal, hogy kétség nélkül van pár olyan atyámfia, aki másnap lelkiismeret-furdalás nélkül autóba fog ülni. Csak merem remélni, hogy kevés az ilyen úriember.

De mi van, ha az a jármű, tegyük fel, egy család megélhetési forrása? Haljanak éhen? Vagy mondjuk, kölcsönkérte valaki az autót? A saját járművét veszik el, vagy a barátjáért, mert mit ad isten, épp azt vezette. Vagy mi van, ha egy borvirágos orrú buszsofőr bukik el? A közlekedési vállalat vehet egy új buszt? Vagy netalán valaki elköt az utcáról egy autót, és azt veszik el tőle. A tulaj panaszkodjon, akinek akar? Természetesen ezeket a példákat nagyon kisarkosítottam. Az autó azonban a jelenlegi szerbiai jogszabályozás szerint magántulajdon, ebben az esetben az autó csak bűntett esetében kobozható el. Az ittas vezetés viszont csak szabálysértésnek minősül. El lehet venni a járművezető jogosítványát, pénzbírságot lehet kiróni rá, közmunkára lehet ítélni őt, vagy börtönbe is küldhető. De büntetőeljárás nélkül, az autó marad.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem támogatom az ittas vezetést, sőt, vezetés előtt még egy korty alkoholt sem tolerálok. Az ittasan vezető személy kezében az autó egy pisztolyhoz hasonlítható fegyverré válik. Egy ilyen személy nemcsak hogy veszélyezteti a közlekedésbiztonságot, hanem szó szerint egy másik személy életére tör. Az ember vagy vezessen, vagy igyon.

A 2 ezrelékes véralkoholszinthez 6 üveg sör, vagy 3 deci pálinka, vagy egy jó liternyi bor szükséges egy 80 kilogrammos férfi esetében. A 0,9 –2,5 ezrelék közötti véralkoholszint esetében csökken az éleslátás, a szemek nehezebben fókuszálnak. Növekvő reakcióidő, álmosság, botladozás, egyensúlyvesztés léphet fel. Az 1,8–3 ezrelék közötti véralkoholszintnél már zavartság, szédülés, összefolyó beszéd, az izomkoordináció elvesztése jelentkezik. Ilyen ember ne üljön volán mögé. Egyes országokban külön szolgáltatóág építkezik a részeg autótulajdonosokra. A szolgáltatás egy picit drágább a taxinál, de a nap bármely időszakában lehet sofőrt kérni. Ha valaki felönt a garatra, felhívja a sofőrszolgálatot, amely amellett hogy diszkrét és gyors, a szállításhoz biztosítást is ad. A telefonhívás után megérkezik egy autó két sofőrrel, egy sofőr a mi autónkat vezeti és bennünket, a másik pedig visszaviszi a teljesített küldetés után a sofőrt. Egy ilyen szolgáltatás igénybevételéhez viszont le kell mondanunk arról a rossz, talán balkáni szokásunkról, hogy ittasan is a büszkeség szóljon belőlünk. Még hogy ilyenkor jól, netalán jobban vezet valaki....

Érdemes észben tartani, hogy megengedett véralkoholszintet is csökkenteni szeretnék 0,3 ezrelék helyett 0,2 ezrelékre, a kezdő jogosítvánnyal rendelkező fiatalok esetében pedig zéró tolerancia lenne érvényben. A 0,3 ezrelék 2 pohár sört jelent, a 0,2 ezrelék pedig egy üveg sört, másfél deci bort vagy egy feles pálinkát jelent. Abban nagyjából megegyeznek az orvosi szakvélemények, hogy egy korsó sör vagy egy pohár bor elfogyasztása még nem befolyásolja a vezetési biztonságot. Két pohár bor vagy egy feles azonban különbözőképpen hat egy 40 kilós nőre és egy 100 kilós férfira. Nem mindegy, kinek milyen az alkohol-tűrőképessége, mint ahogyan az sem, hogy az illető evett-e korábban, vagy éhgyomorra fogyasztott alkoholt. Számít az is, hogy a véralkoholszint felfutóban vagy éppen csökkenőben volt, azaz valaki az autóba ülés előtt közvetlenül ivott-e, vagy több órával azelőtt, éjszaka, de pechjére délelőtt még kimutatható volt a vérében az alkohol. Nemcsak a részeg, hanem a másnapos személy is potenciális veszélyforrás. Ez az intézkedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem ihatunk alkoholt, vagyis olyan, mintha zéró tolerancia lenne érvényben. És mégis. A pszichológiai hatás az, hogy ihatunk.

Kell az elrettentő büntetés, de akkor inkább nyúljanak bele az emberek zsebébe, errefelé úgyis ez fáj a legjobban, valamint vezessenek be utánképzést. Magyarországon a delikvensnek részt kell vennie egy úgynevezett feltáráson. Ez három foglalkozásból áll, az egyik a közlekedési ismeretekről szól, a másik egy vezetési próba, és van egy „pszichológiai exploráció”, ez négyszemközt, szakemberrel történik. Ezután születik döntés arról, milyen konkrét programon kell részt venni. Egyeseknek elméleti hiányosságokat kell pótolniuk, másoknak vezetési programon kell részt venniük (mindkettő vizsgaköteles), és van, akinek csoportfoglalkozásokon, ahol elsősorban közlekedési eseményeket elemeznek, és az alkoholfogyasztással kapcsolatos ismereteket sajátítanak el. Megtanítják például kiszámolni, hogy az elfogyasztott alkohol mennyi idő alatt bomlik le a szervezetben. Mindez a tudás úgy egy-másfél hónapjába és további ötszáz eurójába fáj.

Ha szétnézünk a világban, sok hasonló „bejáratódott” ötletet láthatunk, nem hiszem, hogy az autó elkobzása lenne a legmegfelelőbb elrettentő szankció. A legjobb megoldás az lenne, ha olyan szintre emelnénk az emberek tudatát, „kultúráját”, amely úgy hangzik: Nem iszunk, ha vezetünk! Addig is, ne feledjük, hogy mindenkire felelősség hárul akkor, ha ittas állapotban van, ezért kell átgondolnunk minden egyes lépést, amit megteszünk, mielőtt még inni akarnánk, mert életünk és mások élete a legfontosabb kincs, amelyet vétek lenne elpazarolni néhány pohár italért.