2024. április 25., csütörtök

A Pentagon nehézfegyvereket telepítene Kelet-Európába

A Pentagonban felmerült elképzelés szerint az Egyesült Államok nehézfegyverzetet állomásoztatna a Baltikumban és más kelet-közép-európai országokban az ukrajnai orosz beavatkozás miatt aggódó NATO-szövetségesek megnyugtatására, egyben esetleges további agressziók megelőzésére – írta tegnap a New York Times. Lengyelország és Litvánia ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a nehézfegyverek telepítéséről.

A javaslat tankok, tüzérségi járművek és akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzet Lettországba, Litvániába, Észtországba, valamint Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetleg Magyarországra való ideiglenes áthelyezésére vonatkozik.

Az elképzelést még az amerikai védelmi miniszternek, a Fehér Háznak és a többi NATO-tagállamnak is jóvá kell hagynia. A Pentagon várhatóan elfogadja a javaslatot még a NATO védelmi minisztereinek júniusban esedékes tanácskozása előtt, ugyanakkor a szövetségen belül már politikai akadályok merülhetnek fel, többen ugyanis aggódva tekintenek egy ilyen lépés lehetséges hatásaira.

Tomasz Siemoniak lengyel kormányfő-helyettes közölte: Lengyelország és az Egyesült Államok már közel jár ahhoz, hogy az amerikai nehézfegyverek lengyelországi állomásoztatásáról döntés szülessen. Mint mondta, május 19-ei washingtoni látogatásán megvitatták a kérdést Ashton Carter amerikai védelmi miniszterrel. „A katonákat viszonylag könnyű átirányítani, de jó lenne, ha a katonai berendezések a potenciális veszélyt jelentő területekhez közelebb állomásoznának”. Hozzátette, májusi tárgyalásain biztosították őt arról, hogy a döntés hamarosan megszületik, és hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus fényében az Észak-atlanti Szövetségnek hosszú távra kell berendezkednie a keleti szárnyon, nem elegendő, ha csak pár évig növelik a hadgyakorlatok számát.

Juozas Olekas litván védelmi miniszter is közölte, hogy Litvánia felkészül az amerikai nehézfegyverek – elsősorban Abrams és Bradley harckocsik – fogadására, és folynak a szükséges infrastrukturális előkészületek a hadseregben. Hozzátette, Vilnius tárgyal nehézfegyverek állandó állomásoztatásáról amerikai szövetségeseivel, elsősorban az ország védelmének fokozása érdekében. „Ha meghozzák ezt a döntést, az kedvezően hat majd a biztonságunkra” – hangsúlyozta Olekas.

„Szövetségeseinkkel egyeztetve folyamatosan felülvizsgáljuk ezeknek az eszközöknek a legjobb elhelyezését. Jelenleg nincs döntés arról, hogy áthelyezzük-e ezeket az eszközöket és ha igen, hová” – írta közleményében Steve Warren szóvivő.

Ha jóváhagynák a Pentagonban felmerült elképzelést, az lenne a hidegháború vége óta az első eset, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverzetet telepít a korábban a szovjet befolyási övezetbe tartozó kelet-európai NATO-tagállamok területére.