2024. április 20., szombat

Moszul, a dzsihadisták megújult fellegvára

Az Irak északi részén fekvő Moszul soha nem volt még olyan rendezett, mint most a nagyvárost egy évvel ezelőtt meghódító Iszlám Állam (IÁ) kíméletlen szigora miatt. A látszatért persze kemény árat kell fizetnie a település több mint egymillió lakójának, akiket a szunnita szélsőségesek egy sor tilalmi rendelettel igyekeznek kordában tartani – mesélték a jelenleg is ott élő vagy onnan már elmenekült személyek.

A dzsihadisták fellegvárává vált Moszulban – amelynek bevétele után néhány nappal kiáltotta ki a szervezet a „kalifátust” – a járdákról tavaly óta eltűntek az illegálisan árusító bódék, a háztetőket egykor összekötő elektromos vezetékek kusza hálózatának is nyoma veszett, s a cigarettacsikkektől megtisztított utcákat új lámpák világítják meg. Éjt nappallá téve dolgoznak az utak helyreállításán, a parkok rendezésén és a szállodák rendbe szedésén. Moszul más vonatkozásban is átalakult. A belvárosban már alig látni szentélyeket és mecseteket, azok nagy részét ugyanis az iszlám nevében felrobbantották. A keresztényeket tavaly elűzték, így a régi templomok garázsvásárok helyszínei lettek. Ezeken a vásárokon a szélsőségesek többek között hadizsákmányt árulnak. A nők csak a testük és az arcuk teljes elfedésével léphetnek az utcára, a férfiaknak pedig kötelességük szakállt növeszteni.

Az IÁ tavaly viszonylag könnyen meg tudta erősíteni a fennhatóságát a város felett: kiépítette a közigazgatási és biztonsági apparátust, a mobilhálózat működését biztosító átjátszó tornyok és az internet kikapcsolásával elvágta Moszult Irak többi részétől és a külvilágtól, a múlt hónapban pedig még egy mély árkot is ásott a város körül. A helyiek egy tavaly novemberben bevezetett törvény szerint nem hagyhatják el Moszult, kivéve, ha sürgős orvosi beavatkozásra van szükségük, illetve ha nyugdíjat akarnak igényelni Bagdadban. Ez utóbbi két esetben azonban egy különleges bíróság jóváhagyása és egyfajta biztonsági foglaló, például egy autó átadása szükséges, amellyel igyekeznek elejét venni annak, hogy a városból elutazó ne térjen vissza.

Az élelmiszer-választék is nagyobb és olcsóbb, mert a szervezet a maga által Szíriában termesztett árukkal látja el a piacot. Az üzemanyag viszont jelentősen drágult, mivel a szélsőséges csoport monopolizálta az üzemanyag-kereskedelmet. Mindeközben számos üzlet bezárt, és ezrek váltak munkanélkülivé, miután a csoport valamennyi közalkalmazotti állásba saját embereit ültette.

A dzsihadisták számára eddigi pályafutásuk legnagyobb stratégiai és szimbolikus győzelmét jelenti a település felett immár egy éve fennálló hatalmuk (június 10-én volt az évforduló). Bár Irak második legnépesebb városának visszahódítása a szélsőségesektől a Washington vezette nemzetközi koalíció stratégiájának egyik sarokköve, ez egyelőre várat magára, mivel jelenleg Anbár tartomány és a székhelye, Ramádi visszaszerzése élvez elsőbbséget. Egy amerikai tisztségviselő azt mondta, lehet, hogy 2016-nál előbb nem várható a Moszul felszabadítását célzó művelet.