2024. április 24., szerda

Kit támogat a Bolyai?

Egész Vajdaság területén kutat föl és segít tehetségeket

íz évvel ezelőtt ötvenéves érettségi találkozójukat tartották az egykori zentai Bolyai Farkas Magyar Főgimnázium hajdani diákjai, s akkor vetődött föl az ötlet, hogy alapítványt kellene létrehozni tehetséges diákok segélyezésére. Csakhamar száznál több taggal meg is alapították a Bolyai Farkas Alapítványt. A napokban szervezett összejövetelen a tagság röviden visszatekintett az egy évtizedre, elsősorban pedig az utóbbi egy esztendőre. Tavaly választottak ugyanis új vezetőséget, és – mint az ülésen kiderült – a korábban hullámvölgybe jutott tevékenység Horváth Mihály igazgatónak és Vatai Zsuzsannának, az igazgatóbizottság elnökének a vezetésével ismét föllendült.

Az összejövetelen elhangzott, hogy azt az utat kell folytatni, amelyre a múlt évi vezetőcsere után tértek vissza: egész Vajdaság területén fölkutatni a magyarul tanuló tehetséges diákokat, hogy senki ne kallódjon el amiatt, mert anyagi helyzete vagy egyéb körülmények nem teszik lehetővé tehetsége kibontakozását. Különösen nagy figyelmet fordít a szervezet a „kevésbé szem előtt lévő”, szórványban élő gyerekekre. Az útiköltség-térítéstől a mentorálásig vagy éppen tankönyv kiadásáig számos formában tudja támogatni a diákokat az alapítvány.

Szóba került, hogy szorosabbra kellene fűzni a kapcsolatot az iskolákkal a tehetségek fölkutatása céljából, ugyanakkor azt sem hallgatták el, hogy a pályázatokon nyert támogatások, valamint a jogi és magánszemélyek adományai döntik el, hogy mennyit tudnak fordítani a tehetségek segítésére. És jó volna, ha az összeg növekedne, ezért bevételi források után kutatnak, például rendezvények szervezésével. S mert a tagságot az önkéntes, jóindulatú segítőkészség vezérli, ezért szívesen fogadnak maguk közé hasonló beállítottságú új tagokat is.