2024. március 29., péntek

Négy gyerek lelövése még nem bűn?!

Az izraeli katonai ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a gázai tengerparton történt „incidens” ügyét

Bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást az izraeli katonai ügyészség a gázai tengerparton tavaly lelőtt négy palesztin gyermek ügyében – derül ki Dani Efroni tábornok, a hadsereg legfőbb ügyészének friss jelentéséből, amely a Hamász ellen a Gázai övezetben tavaly indított Erős Szikla nevű hadművelettel foglalkozik.

E jelentés szerint az ügyészség azért rendelte el a 2014. július 16-án áldozatul esett fiúk ügyének lezárását, mert a katonai rendőrség a nyomozás során elvetette a katonák bűnösségének gyanúját.

A 9–11 éves gyermekeket, akik a tengerparton futballoztak, izraeli hadihajók lövedékei ölték meg; öt másik kiskorú is megsebesült. Az akkori közlések szerint a célpont egy közeli épület volt.

A most ismertetett jelentés – amely gázai szemtanúk és a műveletben részt vett katonák vallomására épül – szerint a nemzetközi felháborodást kiváltó incidens az addig kizárólag a Hamász tengerészeti egységei által használt, a civilek fürdőhelyétől kerítéssel elválasztott tengerparti szakaszon történt, ahol mozgó alakokat észleltek egy előző nap bombázott raktárnál. A tragikus kimenetelű támadás előtt a hírszerzés azt jelentette, hogy a Hamász kommandósai fogják megközelíteni a területet, mert izraeli katonák elleni támadásra készülnek. Mivel nem feltételezték, hogy a szóban forgó területen civilek tartózkodnak, rálőttek a raktárnál feltűnő, majd onnan elfutó alakokra... akik történetesen kivétel nélkül futballozó gyerekek voltak.

Dani Efroni bejelentette azt is, hogy egy másik ügyben a katonai ügyészség vádiratot nyújtott be három katona ellen. Azzal vádolják őket, hogy egy palesztin lakásból elloptak 2400 sékelt (körülbelül 500 eurót). Az ügyész közölte, nyomozást rendelt el három új ügyben is, köztük a szintén gázai Hán-Júnisz egyik kávéházának bombázása miatt. A kávézóban a vendégek tavaly július 9-én a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjét nézték, a harcoktól távoli területen. A támadás kilenc áldozatot követelt. Szintén vizsgálat indult egy orvosi rendelő elleni támadás miatt, valamint egy fogollyal szemben tanúsított „helytelen viselkedés” miatt most kezdenek vizsgálódni.

Az ENSZ várhatóan a jövő héten adja ki emberi jogi tanácsának jelentését, melynek célja a tavaly nyári gázai hadműveletben esetlegesen elkövetett jogsértések feltárása. Izrael tavaly novemberben bejelentette, nem vesz részt a bizottság munkájában, mert elfogultnak tartja. Az 50 napos Erős Szikla hadműveletben több mint 2100 palesztin és 73 izraeli (utóbbiak közül 66 katona) halt meg.