2024. április 25., csütörtök
DOHÁNYIPAR

Az első látható eredmények

Az elmúlt öt hónap alatt kilencszer több, illegálisan terjesztett vágott dohányt koboztak el az illetékes szervek, mint az előző év folyamán – nyilatkozta Goran Pekez, a Japan Tobacco International korporációs és a balkáni térségért felelős tájékoztatási igazgatója Bečićiben, a balkáni országok pénzügyminisztereinek és bankkormányzóinak a találkozóján. Pekez szerint a kérdéses időszakban 1488 tonna vágott dohányt foglaltak, tavaly viszont mindössze 162 tonnát koboztak el az illetékes szervek. A legtöbb csempészhálózatot Szerbiában és Horvátországban buktatták le, Boszniában, Koszovóban, illetve Albániában viszont komolyabb erőfeszítéseket kellene tenni a csempészekkel szemben – nyilatkozta Pekez, és emlékeztette a jelenlévőket, hogy a dohánytermékek jövedéki adójából származó jövedelem képezi a nyugat-balkáni országok költségvetésének 12 százalékát, s a dohányipar mintegy 2,3 milliárd euróval járul hozzá a térség országainak a költségvetéséhez.

Pekez kiemelte azt is, hogy továbbra is folytatni kell a dohánytermékek illegális kereskedelme szembeni küzdelmet, s az érintett országok csakis egymással karöltve folytathatnak.

A JTI elöljárója szerint a bíróságoknak is hatékonyabbnak kellene lenniük, függetlenül ugyanis attól, hogy 769 esetben indítottak bűnvádi eljárást, az elmúlt időszakban egy bírósági ítélet sem született.