2024. március 28., csütörtök

A nyugdíjakról és a fizetésekről augusztusban

Dušan Vujović pénzügyminiszter szerint Szerbia a megszorító intézkedésekkel jó eredményeket ért el, mindez azonban még nem elég

A szerb kormány már augusztus végén tárgyalhat a bérek és nyugdíjak megemeléséről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), nyilatkozta pénteken Dušan Vujović pénzügyminiszter a montenegrói Bečićiben megrendezett, pénzügyminiszterek és bankkormányzók találkozóján. Annak a véleményének adott hangot, hogy Szerbiában nem az államnak kellene lennie a legnagyobb munkaadónak, hanem a privát szektornak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szerbiai privát szektor már igyekszik lépést tartani, és ha ilyen ütemben folytatódik a megszorítási intézkedések általi erősödés, valamint a nemzetközi pénzügyi intézmények sem vonják vissza támogatásukat, akkor már augusztus végén meg lehet kezdeni a megszorító intézkedések megenyhítéséről szóló tárgyalásokat.

– Voltak olyan kritikusaink is, akik szerint sokkal szigorúbb megszorító intézkedéseket kellett volna bevezetnünk, de mégis amellett döntöttünk, hogy a nyugdíjak és a fizetések minimális befagyasztása mellett döntöttünk – mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szavai szerint amikor tavaly júliusban kinevezték pénzügyminiszternek, a szerb kormány úgy döntött, hogy csak onnan vettek el, ahonnan lehet, és a talpra állítás programja össze lett egyeztetve az IMF-fel, a jövőben pedig csak a fejlesztési tervekre koncentrálnak.

– Fel kell lendítenünk a növekedés forrásait. A pénzügyi konszolidációs intézkedések a vártnál jobb eredményeket szolgáltattak, ez azonban még nem elég – hangsúlyozta Vujović.

KORÁBBAN ELÉRHETIK CÉLJUKAT

Beszámolója szerint a szerb kormány a monetáris és makrofiskális stabilitás elérése érdekében bevezetett intézkedések mellett megvált a rosszul üzletelő vállalatoktól, amelyekből több mint 500 volt, annak érdekében, hogy felrázza azokat a közvállaltokat amelyek csak arra szolgáltak, hogy minden lehetséges más dolgot ki lehessen finanszírozni, valamint elkerülhetetlen volt megreformálni az államot, nem volt képes ugyanis megküzdeni a problémákkal. A pénzügyminiszter szerint a pénzügyi konszolidációban érték el a legnagyobb eredményt, mivel a 8,8 százalékos deficit 6,6 százalékra csökkent, de még ez sem elegendő, a további csökkenéshez azonban fel kell lendíteni a növekedést.

– Ehhez tartozik, hogy végre befejezzük azokat a közutakat, amelyek közül valamelyik már tíz éve várat magára, méghozzá úgy, hogy a 70 kilométeres szakaszból csak 7 kilométer hiányzik – magyarázta a pénzügyminiszter.

Véleménye szerint a szerb kormány fiskális konszolidációval kapcsolatos terve nem a tervezett 2017-ben, hanem már 2016-ban megvalósulhat. Mint megjegyezte, arra számít, hogy a költségvetési hiány kisebb lesz, mint a tervezett.

– A költségvetési hiány már most csak 114 milliárd dinár, miközben a költségvetési törvényben meghatározott összeg 191 milliárd dinár, ha sikerül még egy kis pénzt megtakarítani, akkor az év végére a költségvetési hiány nem éri majd el a 120 milliárd dinárt sem. Éppen ezek a jó eredmények bátorítanak bennünket arra, hogy az IMF-fel megkezdjük a tárgyalásokat a fizetések és a nyugdíjak megemeléséről – mondta a miniszter.

ADÓZÁSI FEGYELEM

Vujović elmondása szerint az elkövetkező időszakban privatizálni szeretné a rosszul üzletelő vállalatokat, megkezdené a közvállalatok átszervezését, felgyorsítaná a közigazgatás reformját, és folytatná a projektumok költségvetési finanszírozását.

– Az elmúlt kilenc hónap előkészítette a terepet a következő évekre – vélekedett a miniszter.

Mint megjegyezte, a szerb kormánynak mindemellett eltökélt célja, hogy megemelje az országban az adózási fegyelmet és megszüntesse a szürkegazdaságot, de az állami forrásokkal is jobban kellene bánni.

– A kormány a megszorító intézkedések bevezetése óta azt szerette volna elérni, hogy többletbevétel származzon az adóból, de nem az adóláb megnövelésével, hanem az adózási fegyelem megnövelésével – hangoztatta Vujović.

A jövedéki adókról beszélve megjegyezte, hogy váratlanul jó eredményt hoztak, ezért a gyakorlatot ki fogják terjeszteni más termékekre is. Ezzel kapcsolatban a kávét hozta fel példának, majd megjegyezte, hogy egyes gyártók arról panaszkodtak, hogy Montenegró óriási mennyiségű kávét szállít Szerbiába, de mindent megtesznek majd, hogy megtalálják, hol jut be feketén a kávé az országba. Kiemelte, hogy az „okos” adóügyi adminisztráció megnövelésével szeretné az állam beazonosítani azokat a szürke lyukakat, amelyekben rendszerint eltűnnek az árucikkek.

Az állami költségvetést bemutatva megjegyezte, hogy 400 milliárd dinárt a közvállalatokban dolgozók fizetésére fordítanak, 500 milliárd dinárt a nyugdíjakra, és az ország a GDP 6,5 százalékát a nyugdíjrendszerben lévő hiányok lefedésére fordítják.

– Aránytalanságok vannak a megszerzett jogok és a gazdaság lehetőségei között, éppen ezért arra kellene ösztönözni a polgárokat, hogy saját maguk finanszírozzák a nyugdíjukat – vetette fel a pénzügyminiszter.

Elmondta még, hogy évente 1100 milliárd dinárt fordítanak a kamatok tördelésére, majd hitet tett amellett, hogy ezt az összeget akár 300 millió dinárral is csökkenteni lehetne. Gondnak nevezte még, hogy az állami tulajdonról szóló leltár nem megfelelő, emiatt pedig az egykori szerbiai–montenegrói föderáció tulajdonát képző lakások ma üresek, miközben azokkal hatékonyan lehetne rendezni a polgárok lakhatási gondjait. Kiemelte, hogy Szerbia harmadik generációs befektetőket szeretne az országba csábítani, olyanokat, akik ki tudják használni mindazt, amivel Szerbia rendelkezik, de nem használja.

A balkáni régió országai pénzügyminisztereinek a sorrendben negyedik találkozója pénteken kezdődött a népszerű montenegrói üdülőhelyen, s résztvevői: Montenegró, Szerbia, a boszniai Szerb Köztársaság, Bosznia és Hercegovina, illetve Koszovó pénzügyminiszterei és bankkormányzói arra próbálnak választ találni, hogy milyen hatással is jártak a térség országaiban bevezetett megszorító gazdasági intézkedések, a recesszió miképpen nehezíti meg az országok gazdasági helyzetének stabilizálását, de az idén első alkalommal, a mai nap folyamán megrendezik a térségben lévő országokban működő adóhivatalok vezetőinek az összejövetelét is.

A rendezvényen Radoje Žugić, Montenegró pénzügyminisztere kiemelte, hogy Szerbia pénzügyi reformtörekvései példaértékűek lehetnek a régió országai számára.