2024. április 19., péntek

Hétfőn lesz ítélethirdetés

Elhangzottak a védőbeszédek Tijana Jurić meggyilkolása ügyében

Az ügyészség és Tijana családja a legsúlyosabb, vagyis negyven évig terjedő börtönbüntetést követeli, mert a gyilkosság megtervezett volt, a védelem azonban azt állítja, erre nincs bizonyíték, ezért nincs ok a legsúlyosabb büntetésre. Az ítélethirdetés június 15-én, hétfőn lesz.

A szabadkai Felső Bíróságon valószínűleg soha nem hangzottak el ennyire megrázó védőbeszédek, mint amilyenek tegnap a 15 éves Tijana Jurić meggyilkolása ügyében elhangzottak, amelyért a surčini Dragan Đurić (36) felel. Az ügyészség, ahogyan a Tijana családját képviselő ügyvéd is, a legsúlyosabb, vagyis 40 évig terjedő börtönbüntetést követeli, kiemelve, hogy a gyilkosság előre eltervezett volt, s a szexuális erőszak szándékát próbálják eltussolni. A védő azonban azt az álláspontot képviseli, amennyiben mindent figyelembe vesznek, akkor nincs előre megfontoltság az ügy hátterében, és emiatt nincs szükség a maximális büntetésre.

Mladenka Gajin Manojlović ügyészhelyettes perbeszédében annyit mondott, az ügyészség továbbra is kiáll eddigi álláspontja mellett, mely szerint Dragana Đurićot szexuális erőszak kísérletével, valamint előre eltervezett minősített gyilkosság elkövetésével gyanúsítják. Emlékeztetett arra, hogy a tárgyalás során bebizonyosodott, hogy Dragan Đurić július 26-án hajnali fél egykor autójával elütötte Tijana Jurićot, aki rövid időre elvált barátaitól, akikkel együtt ment haza, ahelyett pedig, hogy segítsen neki, több alkalommal megütötte a fejét, a hátsó ülésre helyezte, elhajtott a dűlőútra, és megpróbálta megerőszakolni, ezt követően megfojtotta, hogy ezzel elfedje mindazokat a bűncselekményeket, amelyeket addig elkövetett. Mindennek következtében Tijana a legintenzívebb pszichikai és fizikai fájdalmat élte át, állítják a szakértők. Élettelen testét Đurić a Zombor melletti szemétdombra dobta. Az ügyészség szerint a tettes eltervelte a tetteit attól a pillanattól kezdve, hogy meglátta Tijanát az úton, és halála nem Đurić tetteinek a következménye, hanem minden az előre eltervezett gyilkosságra utal. Emiatt az ügyészség a maximális büntetést és az előzetes meghosszabbítását követeli.

A Jurić család nevében Miro Orović mondta el a védőbeszédet, hangsúlyozta, azt szeretné, hogy ne merüljön feledésbe, hogy ezt a bűncselekményt egy gyengéd, védtelen gyermeken követték el, a lányon, akit az éjszaka közepén egy elhagyatott mellékúton ölt meg egy erőszakos ember. Orović szerint ez egy történelmi tárgyalás, amelynek alapján a többi ügyben is döntenek majd. Tijana gyilkossága olyannyira megrázta az egész közvéleményt, hogy gyásznapot hirdettek miatta. Tijana édesapja egyetértett az ügyészség álláspontjával, és az elkövető számára olyan büntetést követelt, amelyet megérdemel.

Az elhangzottakat követően Viktor Gostiljac, a gyanúsított védőügyvédje annyit mondott, hogy ő nem védi Dragan Đurić tettét, hanem Dragan Đurićot mint embert védelmezi, és emlékeztetett, hogy a bíróság feladata, hogy mindenen felülemelkedjen, és hideg fejjel vegye számba a bizonyítékokat. Ez a bíróság nem azt kell, hogy képviselje, amit a közvélemény gondol, a mi döntéseink a törvényeken alapszanak, mondta Gostiljac, védelmezve ezzel azt az álláspontot, hogy nincs egyetlen bizonyíték sem arra vonatkozóan, hogy a gyilkosság előre eltervezett lett volna. Szavai szerint Đurićot elítélhetik szexuális erőszak kísérlete miatt, amelynek halál lett a következménye, mert ez nem hidegvérrel eltervelt és elkövetett gyilkosság. Gostiljac, aki mintegy fél órán át beszélt, elmondta, hogy figyelembe kell venni, hogy Đurić beismerte tettét, és elmesélte, mi hogyan történt, majd állította, hogy Đurić akarta, hogy letartóztassák. Azt is kérte, hogy a bíróság vegye figyelembe személyiségének összetettségét, amelyhez hozzájárult a traumatikus gyermekkor, a csökkent beszámíthatóság és az, hogy ittas állapotban volt a bűncselekmény elkövetésekor.

A védőbeszédeket követően Gordana Kojić bírónő döntése értelmében az ítéletet hétfőn, június 15-én hirdetik ki.