2024. április 19., péntek

A választások elhalasztását kérik

A DP, az LDP és az Új Párt hétfőig adott haladékot a városi képviselő-testület elnökének

A Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt és az Új Párt szabadkai szervezeteinek elnökei tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy írásban fordulnak Ilija Maravićhoz, a városi képviselő-testület elnökéhez, akitől azt kérik, vonja vissza a helyi közösségi választások kiírásáról szóló döntését, és egyeztetve a politikai színtér többi képviselőjével, közösen állapodjanak meg egy megfelelőbb időpontban.

Slavko Parać, a DP helyi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, azért döntöttek a közös sajtótájékoztató mellett, mert a helyi közösségi választások kiírása kapcsán megegyezik a véleményük.

– A választásokat a helyi közösségekről szóló határozattal ellentétesen írták ki. Abban ugyanis az áll, hogy a választásokat legkésőbb 30 nappal a vezetőségi tagok mandátumának lejárta előtt kell megtartani, tehát már márciusban ki kellett volna azt írni, hogy májusban lefolytathassák a választást. Ezért nem állja meg a helyét a képviselő-testület elnökének állítása, hogy április 25-ig kellett volna kiírni a helyi közösségi választásokat, annak már korábban meg kellett volna történnie, mint ahogy az sem, hogy a minisztérium beleegyezésére kellett várni, a helyi közösségek ugyanis az önkormányzathoz tartoznak, nem képviselnek intézményi kategóriát, s az önkormányzat önállóan dönt a helyi közösségi választások kiírásáról. Ha már Ilija Maravić a választás elhalasztása mellett döntött, és ha már így is, úgy is sérült a határozat, a releváns politikai szereplőket meg kellett volna kérdeznie, mikor lenne a legjobb kiírni a választásokat – mondta Parać. Hozzátette, a július 19-e, azaz a nyár közepe nem jó időpont, mert az emberek más dolgokkal vannak elfoglalva, dolgoznak a földeken, gyümölcsösökben, vagy nyaralni mennek, így a részvétel nem lesz tömeges, a hatalom pedig nem lesz reprezentatív, arról nem is beszélve, hogy az idei évi költségvetésben nem irányoztak elő pénzt a választások megtartására.

Sebők Róbert, az LDP helyi szervezetének képviseletében még hozzátette, tudatosan sértették meg a törvényt, négy évvel ezelőtt ugyanis június 5-én tartották meg a helyi közösségi választásokat.

– Az LDP is csatlakozik a képviselő-testület elnökének írt levélben megfogalmazott kérvényhez. Hétfőig adunk haladékot a választás kiírásának visszavonására, és azután döntünk az ezzel az üggyel kapcsolatos következő lépésekről – jelentette ki Sebők.

Cvijanov Norbert, az Új Párt városi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, a legélesebben elítélik, hogy július 19-én legyenek a választások, mert az nem megfelelő időpont, a költségvetésben nincs rá pénz, eleve egy hónapos csúszással kerülne rá sor, és az is jobb lenne, ha az önkormányzati és tartományi választásokkal egy időben tartanák meg. Mint hangsúlyozta, korábban kellett volna elkezdeni gondolkodni a helyi közösségi választásokról, s szándékosan választották ki ezt az időpontot, mely a jelenlegi hatalomnak megfelel.

A három párt emellett arra is javaslatot tesz, hogy változtassák meg a helyi közösségi választásokról szóló előírásokat, s a helyi közösségekről szóló határozatban tegyék lehetővé, hogy azokat az önkormányzati és tartományi választásokkal egyidejűleg is meg lehessen tartani, így pénzt lehetne megtakarítani, továbbá, hogy a helyi közösségek tanácsának tagjait ne a közgyűlés válassza meg, hanem közvetlen szavazás útján legyenek kiválasztva.