2024. április 24., szerda

Támogatás szennyvízcsatorna és ivóvízhálózat kiépítésére

Vajdaság településein a vízvezeték több mint 90 százalékban van kiépítve, a csatornahálózatnak pedig csupán a 30 százaléka készült el

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság képviselői csütörtökön 24 község számára mintegy 330 millió dinár értékű támogatást ítélt oda az ivóvízhálózat, valamint a szennyvízelvezető rendszerek kiépítésére. A korábban meghirdetett pályázatra több mint 80 projektumtervezet érkezett be, ebből 47-et bíráltak el pozitívan. Kétszázmillió dinárt a vízvezetékrendszer társfinanszírozására, 130 millió dinárt pedig a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére fordítanak.

A helyi önkormányzatok a tartományi titkársággal társulva fejlesztik a hálózatokat (Fotó: Dávid Csilla)

A helyi önkormányzatok a tartományi titkársággal társulva fejlesztik a hálózatokat (Fotó: Dávid Csilla)

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár elmondta, hogy erre a pályázatra évek óta nagy az érdeklődés.
– Az elmúlt évtizedben mintegy 3,5 milliárd dinárt osztottunk szét a vajdasági községek csatornahálózatának és vízvezetékének kiépítésére, illetve felújítására. A tartomány településein a vízvezeték több mint 90 százaléka ki van építve, viszont a minőségük sok helyen nem kielégítő. Vajdaságban a csatornahálózatnak csak 30 százaléka készült el. A helyi önkormányzatok csupán a tartományi titkársággal társulva tudják fejleszteni ezeket a hálózatokat. A legrosszab helyzetben levő községeknek igyekszünk segíteni minden évben. Nem várhatjuk el a falvak és a mezőgazdaság fejlődését, ha nincs megfelelő vízvezeték- és csatornahálózat. Szeptemberben megismételjük ezt a pályázatot – nyilatkozta a tartományi titkár.

– Örülök annak, hogy a csókai vízvezeték felújítása folytatódik, és most a harmadik fázisba értünk. Az építkezést öt fázisra osztottuk fel, és a harmadikhoz értünk, melynek az értéke 17 millió dinár. A mostani pályázatnak köszönhetően a tartomány 9,3 millió dinárral segíti a projektumot, a többit pedig az önkormányzat pénzeli. A harmadik fázisban a Boris Kidrič és a Bratsvo Jedinstvo utcák ivóvízvezetéke teljes egészében, a Pali Borac utca vezetékének pedig egy része lesz felújítva. Csaknem 3 kilométeres csővezetékcseréről van szó – mondta Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere.

Berecz Sándor, a magyarkanizsai községi tanács kommunális tevékenységekkel megbízott tagja kifejtette, hogy a Svetozar Miletić, a Hajduk Stanko és a Fehér Ferenc utcák csatornázási munkálatainak támogatására pályáztak. – A tartománytól kb. 5 millió dinárt kaptunk, ehhez társítjuk az önkormányzat erejét és így egy majdnem 8 millió dináros beruházásról beszélhetünk – mondta Berecz.
Borbély Ferenc, Zenta alpolgármestere szerint a helyi járuléknak köszönhetően a csatornahálózat nagy részének kiépítését sikerült befejezni, és tartományi támogatásból három utcában folytatják a hálózat bővítését. Mostanra a házak és a lakások 90 százaléka rá van csatlakoztatva a rendszerre, de hamarosan az egész városban elkészül a csatornahálózat – részletezte Borbély.
– Ada község ma 35 millió dinár értékű támogatásról szóló szerződést írt alá. A támogatás három pályázatot finanszíroz, a szennyvízhálózat kiépítésére 20 millió dinárt, a víztisztító berendezésre 10 millió dinárt, illetve a Đuro Đaković utca vízvezetékének kicserélésére megközelítőleg 5 millió dinárt kaptunk a tartománytól – nyilatkozta Bilicki Zoltán, Ada polgármestere.