2024. április 25., csütörtök

Nyár a könyvtárban

Megváltozik nyitvatartási idő, táborokat szerveznek – Ma bemutatják A topolyai szertorna rövid története című helytörténeti kiadványt

A megszállott olvasókat minden bizonnyal a nyári kánikula sem téríti el a könyvektől és a könyvtártól. Éppen ezért ültünk le Náray Évával, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatójával, akinél az intézmény nyári programjai felől érdeklődtünk.

Mindenekelőtt el kell mondanunk, hogy a könyvtár július elsején átáll a nyári munkaidőre, ami azt jelenti, hogy szeptember elsejéig munkanapokon 7-től 15 óráig tartanak nyitva, ugyanis az a tapasztalaták, hogy júliusban és augusztusban délutánonként szinte senki nem megy könyvtárba. A nyári hónapok alatt szünetelnek a különböző tanfolyamok is.

A könyvtár következő rendezvényére csütörtökön kerül sor, amikor is bemutatják dr. Bencsik Zoltán és Herczeg György A topolyai szertorna rövid története című helytörténeti jellegű könyvét, amely dokumentumokon, fényképeken, anekdotákon keresztül mutatja be tárgyát. A kiadványból kiderül, hogy városunkban nemcsak hogy létezett szertorna, hanem igen sikeres is volt, és talán arra is választ kapunk, hogy miért szűnt meg. E bemutató után veszi kezdetét tulajdonképpen a nyári szünet, ami azt jelenti, hogy egy ideig nem lesznek irodalmi estek, könyvbemutatók, mondta Náray.

Június végén indul a nyári programozóiskola, amelynek mottója: Van már programod nyárra? Írd meg nálunk! A június 29-én kezdődő foglalkozásra 8–14 éves gyerekek jelentkezését várják június 25-ig. A programozóiskolában Vörös Csaba informatikatanár foglalkozik a gyerekekkel, akik a kurzus végén a nemzetközi coderclub tanúsítványát fogják kapni. A kurzus előreláthatóan két hétig tart. Amennyiben igény mutatkozik rá, arra is van lehetőség, hogy egy későbbi időpontban folytassák a programozás tanulását.

Augusztus elején kerül sor a hagyományos, egy hétig tartó játszótáborra, amelynek célja, hogy a topolyai gyerekek egy tartalmas nyári programban vegyenek részt, azok is, akik esetleg nem tudnak elmenni nyaralni.

– Június végén fogjuk ismét kiírjuk a Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázatot, azzal, hogy szeretnénk valahogy belecsempészni saját magunkat is, ugyanis a könyvtárunk az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját, ezért azt szeretnénk, hogy a könyv és az olvasás is megjelenjen valamilyen úton-módon. A képekből természetesen kiállítást is szervezünk, amire minden bizonnyal szeptemberben kerítünk sort – nyilatkozta az igazgatónő.