2024. április 19., péntek

Gépkocsikat gyújtottak fel a francia Nemzeti Front aktivistái

Előzetes letartóztatásba helyezték a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front egyik volt megyei képviselőjét, amiért aktivisták közreműködésével gépkocsikat gyújtott fel a körzetében, majd a blogján elítélte a romló közbiztonsági állapotokat - közölte csütörtökön a France 2 francia közszolgálati televízió.

A 25 éves Adrien Desport-t és a Nemzeti Front öt aktivistáját szerdán este vették őrizetbe a Párizstól ötven kilométerre keletre található Meaux városában, ahol gyorsított eljárásban akarták őket elítélni. A gyanúsítottak azonban halasztást kértek védelmük előkészítésére, így a pert július 15-re napolta a bíróság. Az ügyészség szerint az ügyben leginkább érintett Desport-t a per kezdetéig előzetes letartóztatásba, társait rendőri felügyelet alá helyzeték. Desport párttagságát felfüggesztették.

A Nemzeti Front 19 és 25 év közötti tagjai ellen gépkocsik felgyújtása, bűnszövetkezetben való részvétel, képzeletbeli bűncselekmény elítélése, valamint kábítószer-fogyasztás a vád.  Azzal is gyanúsítják őket, hogy párttársaik gépkocsijaira, kapuira és postaládáira feliratokat festettek.

A hat férfi a gyanú szerint április 9-re virradó éjjel 13 gépkocsit gyújtott fel Mitry-Moryban, majd a volt képviselő a blogján kikelt a településen egyre romló közbiztonsági helyzet miatt - közölte Emmanuel Dupic, Meaux város ügyésze. Meaux a Párizstól nyugatra található Seine-et-Marne megye székhelye, itt volt korábban megyei képviselő Desport.

Az aktivisták, akiknek többsége elismerte a bűncselekményben való részvételét, a vandalizmust érvként használta fel a Nemzeti Frontnak a közbiztonság romlásáról hangoztatott álláspontjának megerősítésére. Az exképviselő, aki a megyében a párt második legfontosabb emberének számított, április 11-én nyílt levélben ítélte el a Mitry-Moryban "egyre inkább érzékelhető bűnözést és a közbiztonsággal kapcsolatosan a városban eluralkodott rossz érzést".

Az állítólagos gyújtogatókat a Nemzeti Front helyi irodájának egyik tagja jelentette fel áprilisban a rendőrségen, miután szemtanúja volt a gyújtogatásnak, s ezért a pártban belső vizsgálat is indult. Nicolas Bay, a párt főtitkára azt közölte, hogy a volt képviselő tagságát már két héttel ezelőtt felfüggesztették és fegyelmi eljárást indítottak ellene.

Adrien Desport októberig volt a Nemzeti Front megyei főtitkár-helyettese. Renaud Persson, a párt megyei vezetője "undorító ügynek" nevezte a gyújtogatást. Azt is elmondta, hogy már egy ideje nem bízott a helyettesében, aki a sajtóval való kapcsolattartásért volt felelős a pártban. "Imádott a sajtóval foglalkozni, de rájöttem, hogy gyakran alaptalan történeteket adott elő" - mondta a megyei vezető a szerda esti rendőrségi meghallgatáson.