2024. március 29., péntek

Ingyen filmes képzés Kolozsvárott

Július elsejéig fogadják a jelentkezési lapokat – Öt határon kívüli hallgató térítésmentesen tanulhat a Sapientia művészeti karán

A kolozsvári Sapentia Erdélyi Magyar Tudományegyetem művészeti szakán ősztől öt határon kívül élő magyar hallgató ingyen tanulhat. Ez azt jelenti, hogy ingyen kollégiumi elszállásolást kap a kedvezményezett, ösztöndíjat folyósítanak a létfenntartási költségekre, és tandíjat sem kell fizetnie. Természetesen ide is, mint általában a művészeti karokra, felvételizni kell. A külföldi hallgatóknak a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat július elsejéig el kell juttatni az egyetem rektori hivatalának címére (RO-400112 Cluj-Napoca, Str. Matei Corvin 4.Tel: +40 264 439 266, +40 264 593 264
Fax: +40 264 593 688, E-mail: office@sapientia.ro, www.sapientia.ro ).

 A művészeti szak 2003-ban indult a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem keretében a kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karon.

„Jelenleg egy általános filmes alapozó képzés mellett háromféle szakosodási lehetőséget kínál: a, film- és tévérendezés szakirány (a következő lehetséges álláskörök betöltésére nyújt alapképzést: filmrendező/segédrendező, rendező asszisztens, tévéfilm rendező, televíziós adásvezető/rendező, stúdióvezető, művészeti tanácsadó, stb.)
b, film- és tévéoperatőr szakirány (a szakosodás révén az egyetem elvégzése után a következő álláslehetőségek vannak: operatőr/segédoperatőr, kameraman, világításrendező, fotós, technikai asszisztens, stb.)
c, audiovizuális kommunikáció (forgatókönyv- és reklámírás, filmológia) (a következő lehetséges álláskörök betöltésére készít föl: forgatókönyvíró/dialógus író, reklámíró, reklámtervező, televíziós műsorszerkesztő, pr-szakember, sajtószóvivő, szakreferens, tévériporter, producer, művészeti tanácsadó, filmkritikus, stb.)”, olvasható az egyetem honlapján (http://film.sapientia.ro/hu/a-szak-leirasa).

A felvételi vizsga két napon át tart, és szóbeli meg írásbeli részből áll. Attól függően ki milyen szakon szeretne továbbtanulni, annak megfelelően zajlik a felvételi is. Van általános műveltségi része az írásbeli felvételi vizsgának és természetesen filmes, illetve médiaismereti része is. A szóbeli vizsgánál pedig a diákok kapnak egy fotót, amelyről beszélniük kell. Aztán kapnak egy témát és egy 12 fotósorozatból álló munkát kell leadniuk. Ezt követően húznak egy kéttételes kérdést a szóbeli vizsgán. Ez utóbbi témakörei is, és az írásbeli felmérő is megtalálható az egyetem honlapján.

Természetesen a jelentkezéshez szükséges dokumentumok egy részét román nyelvre is le kell fordíttatni. Bővebb információt a jelentkezéssel és a felvételivel kapcsolatban az egyetem honlapján, a http://www.sapientia.ro/hu/kulfoldi-allampolgarok-beiratkozasa-alapszakokra-es-mesterszakokra címen találnak az érdeklődők.