2024. április 26., péntek

Energia három forrásból

Maroš Šefčovič: Szerbia és Bulgária között az interkonnekció kiépítése prioritást élvez az energiaügyi unión belül

Az Európa Bizottság Szerbiával közösen dolgozik azon, hogy Szerbia és polgárai számára megszervezze és elérhetővé tegye az energiabiztonságot – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő Maroš Šefčovičcsal, az Európa Bizottság energiaügyi uniójának alelnökével folytatott tárgyalás után. Šefčovič hozzátette, közeli együttműködést szeretnének kialakítani Szerbiával, hiszen az energiaügyi unió részeként tekintenek rá. Meg szeretnék osztani vele azokat a technológiákat, amelyekkel az energiaelőállítás során tisztább környezetet lehet biztosítani.

Vučić rámutatott, fontos volt tárgyalni az energiabiztonság körüli gondokról, elsősorban a gázellátás kapcsán, hogy ne váljon kérdésessé, 2019 után miként jut az ország földgázhoz. Felmerült számos útvonal, amelyen keresztül Szerbia földgázhoz juthatna. Mint mondta, olyan megoldásokról tárgyaltak, amelyek több forrást tennének lehetővé Szerbia számára.

– A diverzifikáció olcsóbb gázt is jelentene az ország számára – mondta Vučić.

Szerbia és Bulgária között egy interkonnektor kiépítést tervezik. Mint mondta, több ilyen kapcsolódási pont kiépítésében gondolkodnak az ország több területén.

Maroš Šefčović elmondta, az energiaügyi unió megalapításának célja az energiabiztonság megteremtése volt. Ez az energiabiztonság azonban nemcsak az Európai Unión belül fontos, hanem azon kívül is. Gazdaságos energiatermelést kell felállítani, így olyan együttműködésben gondolkodnak, amely a törvényes előírásokon és a műszaki lehetőségeken keresztül megoldaná a villanyáram- és a gázellátást. Kiemelte, Szerbia és Bulgária között az interkonnekció kiépítése prioritást élvez az energiaügyi unión belül. És mivel több tízmilliós eurós összegek szükségesek ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, a pénzforrásokról is elkezdtek tárgyalni. Újságíró kérdésre, hogy az Európa Bizottság támogatja-e Szerbia a Törökországon áthaladó gázvezetékre való rákapcsolódását vagy az Azerbajdzsáni gázvezeték kiépítését, Šefčović elmondta, minden államnak legalább három forrásból kell megoldania az energiaellátást, főként amióta megszületett a döntés a Déli Áramlat tervének megsemmisítéséről. Mint mondta, számukra az a fontos, hogy Szerbia és polgárai számára biztosítva legyen a gáz és az áramellátás, kedvező áron, csakúgy, mint az EU államaiban is. Hozzátette, nem hiszi, hogy a legfontosabb vezetéket, az Ukrajnán keresztül vezetőt fel kellene számolni. Véleménye szerint ezt a vezetéket csupán fel kellene újítani, de továbbra is használni kell. Mint kiemelte, reményei szerint egy nyílt és kizárólag kommerciális alapon történő tárgyalást kezdhetnek majd meg Oroszországgal ebben a kérdésben, és sikerül őket meggyőzni ennek a vezetéknek a fontosságáról.

– Azt gondolom, hogy mivel az Európai Unió az egyik legnagyobb gázfogyasztó, amely 400 milliárd euró értékben szállít be földgázt évente, megérdemli a fair, kizárólag gazdasági alapokon történő tárgyalást – mondta az energiaügyi unió alelnöke.

Szó esett még egy olyan szándéknyilatkozat aláírásáról is, amely az energia előállításban újabb technológiákat vezetne be, hogy a környezetszennyezés a legalacsonyabb szintre csökkenhessen. Szerbia csatlakozott ehhez a szándéknyilatkozathoz.