2024. április 19., péntek

Újranyitották Magyarország stuttgarti főkonzulátusát

Hivatalosan újranyitották Magyarország főkonzulátusát szerdán a németországi Stuttgartban, a Baden-Württemberg tartományi fővárosban működő külképviseletet a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára avatta fel.

Magyar Levente ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország első számú gazdasági partnere Németország, a német tartományok közül pedig kiemelkedő Baden-Württemberg szerepe. Ezt jelzi egyebek között, hogy a mintegy 40 milliárd eurót kitevő magyar-német kereskedelmi forgalomban Baden-Württemberg részaránya csaknem 25 százalékos, és a 9 német nagyvállalat közül, amelyekkel a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött, 4 baden-württembergi székhelyű.

A baden-württembergi és dél-németországi cégeknek "köszönhető nagyon nagy mértékben", hogy Magyarország a második leggyorsabb gazdasági növekedést tudja felmutatni az Európai Unióban, a foglalkoztatottság pedig "soha nem látott szintre" emelkedett - mondta Magyar Levente. Ugyanakkor Magyarországot több száz éves közös történelem is összeköti a tartománnyal, így minden azt indokolja, hogy a lehető legmagasabb szintű legyen a diplomáciai képviselet - tette hozzá, rámutatva: "nem volt természetes állapot", hogy a 2010 előtti kormány bezárta a főkonzulátust, amelynek újranyitásával "valamelyest helyreáll a világ rendje".

Reinhold Gall tartományi belügyminiszter kiemelte, hogy Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatai "különlegesek, a szó pozitív értelmében", ezért "legfőbb ideje" volt a képviselet újranyitásának.

A közös történelem fontosságát méltatva felidézte, hogy a dunai svábok Baden-Württemberg térségéből indultak új hazájukba, a jelenről szólva pedig kiemelte, hogy 129 testvérvárosi, települések közötti partneri kapcsolat létesült Baden-Württemberg és Magyarország között.

A tartomány és Magyarország együttműködésének elmélyítésére kínál lehetőséget az Európai Unió Duna Régió Stratégiája - mondta a miniszter. A Duna közös "kulturális és kommunikációs" teret hoz létre a folyó mentén élő népek számára, és a 2011-es magyar uniós elnökség idején megalkotott stratégia lehet az egyik "bázisa" a további közös munkának - mondta Reinhold Gall. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az ilyen típusú kapcsolatok fejlesztése hozzájárulhat mindazon feszültségek "áthidalásához", amelyek a politikában keletkezhetnek.

Berényi János főkonzul beszédében kiemelte, hogy Baden-Württemberg a tavalyi adatok alapján az első helyen állt a Magyarország és a német tartományok közötti kereskedelmi forgalom alapján kialakuló rangsorban, a beruházásokat tekintve pedig a harmadik volt.

A külképviselet egyik legfontosabb feladata a meglévő kapcsolatok ápolása és új magyarországi beruházások, befektetések előkészítése, továbbá piacok megnyitása a főkonzulátus hatásköre alá tartozó területen a magyar kis- és közepes méretű vállalkozások számára - ismertette a főkonzul.

A külképviselet azonban a helyi magyar közösségekért is dolgozik, és ehhez kapcsolódik az első sikere, a magyar nyelvű oktatás beindítása - tette hozzá Berényi János, kiemelve, hogy szeptemberben 150 gyerekkel indul magyar nyelvű oktatás, és az érdeklődők száma "rohamosan emelkedik".

Az ünnepségen több mint száz meghívott vendég vett részt, köztük Wilfried Klenk, a tartományi törvényhozás (Landtag) konzervatív (CDU) elnöke és számos diplomata.

Az újranyitott főkonzulátus hatásköre Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományra is kiterjed. A stuttgarti belvárosban kialakított külképviseleten júliusban kezdődik a félfogadás.

Baden-Württemberg a több mint 81 milliós Németország egyik legfejlettebb tartománya. A nagyjából 10 millió lakosú Baden-Württemberg részesedése a német hazai össztermékben (GDP) mintegy 15 százalékos, amivel a harmadik helyen áll a tartományok rangsorában, Észak-Rajna-Vesztfália és Bajorország után. A tartományból olyan óriásvállalatok hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, mint például a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler és a Bosch csoport.