2024. március 29., péntek

Jelölések az MNT Végrehajtó Bizottságába

Az új tagok Madarász Gyula és Petkovics Márta lehetnek

Mintegy nyolcvan előterjesztés szerepel a Magyar Nemzeti Tanács mai, hetedik rendes ülésének napirendjén. Ezek többsége az oktatás területéhez kapcsolódik, de szó lesz a kultúra és a tájékoztatás területén megvalósuló különböző pályázatok véleményezéséről is, valamint megválasztásra kerülnek az MNT Végrehajtó Bizottságának új tagjai, tekintettel arra, hogy Lovas Ildikó még áprilisban lemondott végrehajtó bizottsági tisztségéről, dr. Beretka Katinka pedig a közelmúltban tette meg ugyanezt.

Hajnal Jenő (Fotó: Molnár Edvárd)

Hajnal Jenő (Fotó: Molnár Edvárd)

Az októberi nemzeti tanácsi választások után megalakult öttagú Végrehajtó Bizottság pillanatnyilag mindössze három tagot számlál. Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke az április 20-án megtartott ülésen jelentette be, hogy Lovas Ildikó, az MNT és a VB tagja visszavonhatatlanul lemondott minden tisztségéről. Egyidejűleg ezzel jogi formai okok miatt megszűnt a VB mandátuma, ezért azt újraválasztották, négy taggal. A napokban Beretka Katinka is lemondott. Döntésének okai egyelőre ismeretlenek a közvélemény számára.

Hajnal Jenő tegnap egyebek mellett arról nyilatkozott lapunknak, hogy a számos beterjesztés közül melyeket emelné ki fontosság szempontjából:

– A Magyar Nemzeti Tanács április végi ülése óta, amikor a testületnek egyebek között új Végrehajtó Bizottságot kellett választania, épp annyi idő telt el, amennyi elég volt ahhoz, hogy az új összetételű bizottság megerősítse azokat a döntéseket, amelyek az előző testület mandátumának megszűnésével elfogadásra vártak, továbbá hogy számos olyan fontos döntés szülessen, amelyek oktatási, kulturális és tájékoztatási intézményeink zavartalan működését segítették és segítik elő, vagy éppen tervezési munkáját könnyítik meg. Az MNT-nek egyebek között 11 általános iskola jóváhagyott kérelmét kell támogatnia, hogy a következő tanévben 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozatokat nyithassanak, két-két óvodai és általános iskolai tankönyv véleményezésének a jóváhagyása is rá vár. Mai ülésén 4 kultúrára és 8 tájékoztatásra vonatkozó pályázat véleményezését is megtárgyalja a testület. Több utcanév-módosítási kérelem is jóváhagyásra kerül, valamint fontos személyi javaslatokkal kapcsolatos döntések is várhatók. Így dr. Beretka Katinkának, a Végrehajtó Bizottság tagjának felmentése, valamint a testület két új tagjának: Madarász Gyula nagybecskereki lakosnak, élelmiszer-ipari mérnöknek, a közép-bánsági civil központ vezetőjének és Petkovics Márta csantavéri lakosnak, a földrajz és a polgári nevelés tanárának a megválasztása is.

Hogyan értékeli Beretka Katinka lemondását a végrehajtó bizottsági tagságáról?

– Sajnálom, hogy lemondott tisztségéről, hiszen személyében egy olyan tehetséges és rátermett, eltökélt és megingathatatlan fiatal jogászt tisztelhettem, aki vállalt munkakörében önállóan, szabadon dönthetett, végezhette a hivatalos nyelv- és íráshasználattal kapcsolatos hivatali munkát, de velem megosztott ötleteinek kivitelezésében is igyekeztem segítségére lenni. Megpróbáltam arra is odafigyelni, hogy egyetemi tanári karrierje semmiképp se szenvedjen kárt. Ő volt a főszervezője egyebek között a múlthét végén Palicson megtartott nagy sikerű tudományos-jogi konferenciának is, amelynek megszervezésében és lebonyolításában is teljes támogatásomat élvezhette.