2024. április 25., csütörtök

Zentára két Bonis Bona díj is jutott

A Vajdaságból Perpauer Attila és Csikós Pajor Gizella érdemelte ki az elismerést

A budapesti Vigadóban az elmúlt hétvégén osztották ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott, a tehetségnevelésben kiemelkedő magyarországi és határon túli pedagógusok munkáját elismerő Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat.

Az idén összesen hatvan díjazott volt, a szűkebb pátriánkból pedig Perpauer Attila, a tornyosi Tömörkény István-iskola kevi kihelyezett tagozatának pedagógusa és Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika-tanárnője részesült a rangos elismerésben.

– A Bonis Bona díj megtiszteltetés, annál is inkább, mert tanítóként az a hitvallásom, hogy mindenki tehetséges valamiben. Természetesen szakmám elismerése, a hosszú idő, amit a gyerekek között eltöltöttem, ráébresztett arra, hogy hatalmas a felelősségünk, minden kimondott szónak, cselekedetnek súlya van – nyilatkozta lapunknak

, és hozzátette, hogy a díj elsősorban a gyerekeknek szól, hiszen velük foglalkozik sokat, ugyanakkor a szülőket is megilleti az elismerés. Megemlítette azt is, hogy kevi kisközösség a problémáknak mindig a pozitív oldalát igyekszik megközelíteni, nem pedig a negatív tulajdonságainkat kell erősíteni.

– Inkább a jó és bensőséges tulajdonságokat kell kiemelni, és azokra építeni – emelte ki a kevi pedagógus, s elmondta, hogy a programok szervezésekor mindig ügyel arra, hogy pontosan meghatározza a rendezvények célcsoportját és tartalmát.

– Lehet, hogy egy mese számunkra érdekes, de ma már olyan előadásmódokat, technikákat kell alkalmazni, amelyek lekötik a gyerekeket, a fiatalokat és az időseket is. Egy program akkor jó, ha mindenki elégedetten távozik, és úgy válunk el, hogy megkérdezik tőlünk, mikor lesz a következő összejövetel.

A tornyosi Tömörkény István-iskola kihelyezett tagozata az elmúlt években több projektumot is megvalósított a tehetséggondozás területén, s tevékenységük alapján már másodszor is kiérdemelték a Kiválóan Akkreditált Tehetségpont megnevezést. A kevi kihelyezett tagozaton, karöltve a helybéli Móra István Művelődési Egyesülettel és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanáccsal, évente két-három tehetségnapot is megszerveznek, amelynek programjai elsősorban a vizualitáson alapszanak. A mai világban ugyanis erre fektetnek nagy hangsúlyt – ecsetelte, s elmesélte, hogy a foglalkozások fő tárgya a vizualitás formáinak megértése, valamint a vizualitásnak mint kifejezőeszköznek a használata.

– Itt a hangsúly a kommunikáción van, az olyan kommunikáción, amely ember és ember közt zajlik, és nem szükséges hozzá semmilyen technikai eszköz – jegyezte meg, s hozzáfűzte, hogy ezenkívül nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra, illetve a mozgáskultúrának a népi eszközökkel és hagyományokkal történő fejlesztésére is.

– A Móra István Művelődési Egyesület egy olyan tér, amit meg lehet tölteni tartalmakkal. Folyamatosan igyekszünk fenntartani a programok színvonalát és tartalmát, ami nem kis munka – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, hogy kollégáinak többsége mindig nyitott volt az ötleteire, Sárosi Gabriella igazgatónő határozottan támogatta, és sarkallta is az új innovatív ötletekre, olyan szellemiséget bevezetve, amelyre büszkék lehetünk, mindenekfelett pedig a családjának a támogatása az, ami igazán segít számára megbecsülni az elismerést.