2024. március 29., péntek

Több mint 9000 férőhely az Újvidéki Egyetemen

Az Újvidéki Egyetemen a leendő elsőévesek közül 5220-an iratkozhatnak be majd az állami költségvetés terhére, tehát a tandíjmentes kategóriába. Emellett 3892-en önköltségesen, azaz tandíjfizetési kötelezettséggel tanulhatnak.

Az egyetemi karok e hó 24-e és 26-a között fogadják a jelentkezőket, kivéve a Művészeti Akadémiát, ahol 18-a és 22-e között várják az oktatási intézménybe iratkozni szándékozókat. A Művészeti Akadémián 20-a és 22-e között szervezik meg a felvételi vizsgát, a zombori pedagógiai karon 25-én, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon 27-én tesznek a jelöltek képességvizsgát, július 1-jén felvételiznek, az egyetemi karok döntő többségén pedig 1-je és 3-a között tesznek tanúbizonyságot tudásukról a leendő hallgatók. Az iratkozás július 6-a és 16-a között különböző időpontokban van.

A Mezőgazdasági Karon 515-en tanulhatnak tandíjmentesen, 165-en önköltséges alapon, a Bölcsészettudományi Karon 517-en iratkozhatnak be a költségvetés terhére, 408-an pedig tandíjfizetési kötelezettséggel, a Technológiai Karon 225-en nyerhetnek felvételt (225-en a költségvetésből, 30-an saját zsebükből fedezik tanulmányaikat), a Jogi Karon 177-en kezdhetik meg tandíjmentesen egyetemi tanulmányaikat, 703-an pedig önköltséges alapon, az Orvostudományi Karon az alapképzésen 100-an tanulhatnak állami költségvetési eszközökből, ugyanakkor 64-en a tandíjfizetéses kategóriába juthatnak be (az integrált stúdiumokra 280+165 hallgatót várnak). A Műszaki Karon 1353 leendő elsőévest vesznek fel tandíjmentesen, 1051-en önköltséges alapon juthatnak be, a szabadkai Közgazdasági Karon 450 hallgató az állami költségvetés terhére tanulhat, 405 leendő elsőéves pedig önköltséges alapon, a Természettudományi-Matematikai Karon 660 jövendő hallgatónak az állami költségvetésből fedezik tanulmányait, 215-nek pedig tandíjfizetés ellenében teszik ezt lehetővé, a Művészeti Akadémián 149-en tandíjmentesen, 4-en önköltséges alapon tanulhatnak, a szabadkai Építőmérnöki Karon 120-an az állami büdzsé terhére kezdhetik meg tanulmányaikat, 24-en pedig tandíjat fizetnek, a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Karon 219-en állami költségen, 126-an tandíjfizetési kötelezettséggel tanulhatnak, a Sport és Testnevelési Karon összesen 350 hallgatót vesznek fel (163+187), a zombori Pedagógiai Karon 235 leendő elsőéves kezdheti meg tanulmányait (112+123), a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon pedig 35-en tandíjmentesen, 20-an önköltéséges alapon iratkozhatnak be.

Bővebben a www.uns.ac.rs honlapon.

A Tartományi Képviselőház nemrégiben elfogadott egy olyan döntést, amely kötelezővé teszi a karok számára a kisebbségi nyelveken történő felvételizés lehetőségét.

– Hosszú évek után teljesen kötelező érvényű e döntés a főiskolák és egyetemek számára. Nehézségek biztosan lesznek a szervezéskor, de úgy gondolom, ennek ellenére sikerülni fog. A képviselőházi döntés és az időközben meghozott kormányrendelet részletesen szabályozza e kérdést, s anyagi segítséget, szakmai támogatást is előirányoz a karoknak. Egyik főiskola vagy kar sincs magára hagyva. Ha ott nincs az adott nyelven megfelelő szakkáder, akkor fordítószolgálattal segítünk a felvételizéskor, illetve már előbb, a tesztek lefordítása során. A magyar nyelven történő felvételizés meggyőződésem szerint minden állami karon és főiskolában szavatolt lesz, de ha bármilyen fennakadást észlelnek a jelentkezők, akkor azt kérem, jelezzék a nemzeti tanácsnak, az oktatási vagy a tudományügyi titkárságnak. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy minden kar komolyan vette e kötelességet, s megvan a jó szándék a lehetőség szavatolásával kapcsolatban. Időközben megszületett az az alkotmánybírósági döntés is, mely még egy 2013-as tartományi képviselőházi határozatot mérlegelt. Megállapította, hogy az teljesen összhangban volt az ország alaptörvényével. Most voltaképpen ugyanabból a jogalapból indultunk ki az új határozat meghozásakor, így semmilyen dilemma sem lehet akörül, hogy joga van-e a tartománynak rendeznie e kérdést. Fontos, hogy ez végre letisztázódott. Minden kezdet nehéz, de nincs semmi, amit ne lehetne megoldani az együttműködés révén – nyilatkozta nemrégiben lapunknak Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.