2024. március 28., csütörtök

Várat magára az uniós életszínvonal

Vladimir Gligorov: Akár tíz évig is eltarthat az uniós jogszabályokhoz való alkalmazkodás

Szerbiának még legalább 5–10 évre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen alkalmazkodjon az uniós jogszabályokhoz, vagyis ennyi évbe telik az ország EU-s felzárkózása – értékelte Vladimir Gligorov gazdasági szakember, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa a tegnap kezdődött 15. Szerbiai Gazdasági Fórumon, amelyet a pénzügyminisztérium és a Szerbiai Gazdasági Kamara szervezett.

– Az országnak tehát legalább öt évre lesz szüksége, de akár tíz évet is igénybe vehet a jogszabályok összehangolása. Ez alatt az idő alatt nem várható látványos növekedés, hiszen a bruttó hazai össztermék, a GDP csak 2-2,5 százalékkal emelkedhet évente, ezenkívül a gazdasági trendek összehangolása is hatalmas erőt fog igénybe venni. Ahhoz azonban, hogy állami szinten gördülékenyen kezdődhessenek meg a változások, a politikai érdekeket is harmonizálni kell – emelte ki a szakember.

A szakértő úgy gondolja, hogy az országnak olyan gazdaságra van szüksége, amely megállja helyét a nemzetközi versenyben, és azon a véleményen van, hogy az államvezetésnek fokozatosan csökkentenie kellene a termelésben vállalt szerepét.

– Enélkül szinte elképzelhetetlen a gazdasági euróintegráció – fejtette ki véleményét a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa.

– Az export csupán harminc százaléka a GDP-nek, az ideális arány azonban 60–70 százalék lenne, ha lépést akarunk tartani az Európai Unió gazdasági tempójával. Az alacsony kiviteli mutatók a recesszió és a több éve stagnáló termelés jelei. Emellett az országban a munkanélküliség sem elhanyagolható probléma, mivel a magánszektor csupán kisszámú polgárt alkalmaz. Sokkal jobb prognózisokat lehetne felállítani, ha többen dolgoznának az országban. Nyugodtan megállapítható, hogy az összehangolódás jó ideig el fog húzódni – mutatott rá a szakértő.