2024. március 29., péntek

Tragikus tűzeset Adorjánon

Bennégett a házában Törteli Ottó, az egykori sikeres kajakozó

Szombaton a kora hajnali órákban tragikus kimenetelű tűzeset történt Adorjánon, a Halász utca 21-es számú lakóépületben. Itt lakott az 52 éves helybeli születésű Törteli Ottó, akit a jelekből ítélve álmában ért a halál, bennégett a házában, pontosabban megfulladt a szobában keletkezett tűzben. Az áldozat egyedül élt a Halász utcában lévő szerény otthonában, házassága zátonyra futott, már évekkel ezelőtt elvált feleségétől és alkalmi munkákból, napszámból próbálta fenntartani magát. Szombaton kora reggel, már hajnali négy órakor érte jött ismerőse, Kőrösi Ervin, akivel előzőleg megbeszélték, hogy együtt mennek napszámba kapálni, hogy egy kis bevételre tegyenek szert. Amikor Kőrösi odaért Törteli házához meglepetéssel tapasztalta, hogy a házból sűrű fekete füst árad szét minden irányba, azonnal riadóztatta a szomszédokat és hívták az önkéntes tűzoltókat, akik gyorsan eloltották a tüzet, de a ház lakóján már nem tudtak segíteni. 

Mivel a házban a felhalmozódott adósságok miatt már korábban kikapcsolták az áramot, a tűzet okozhatta egy parázsló cigarettavég vagy égve felejtett, csonkig égett gyertya is. Az áldozat, Törteli Ottó élettelen tetemét a szoba padlóján találták meg, körülötte a berendezés egy része is megégett.

Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az adorjáni polgárok mély megrendüléssel értesültek falubelijük tragikus haláláról. A faluban békés, nyugodt természetű embernek ismerték, bár az is igaz, hogy rendszeresen ivott, már amikor valamilyen munka elvégzése után pénzhez jutott. A napokban kezdődött a kapálási szezon, Törteli és ismerőse elhatározták, hogy csakúgy, mint az előző napon, szombaton hajnalban is együtt mennek napszámba, de ezt megakadályozta a tragikus baleset.

A tűz a jelekből ítélve emberi gondatlanságból keletkezhetett. Minden bizonnyal a vágott dohányból újságpapírba csavart cigarettavég okozhatta a tragédiát. Akik ismerték, rendszeresen látták, hogy nem gyári csomagolású és töltésű cigarettát szívott, hanem saját maga csavarta. Annyi pénze sem volt, hogy a boltban tudott volna magának cigarettát venni. Egy nappal korábban kezdtek el kapálni, amiből még nem volt bevétele, hogy vásároljon magának cigarettát és egyebeket. Törteli pénteken este minden bizonnyal a szokásos csavart cigarettával a kezében aludt el, a parázsló dohány és újságpapír azután tüzet fogott és a szobában keletkezett füstben megfulladt.

Törteli Ottó az egykori Adorjánon működött Tisza Kajakklub egyik legsikeresebb versenyzője volt, aktív sportoló korában a pionírok, majd az ifjúsági mezőnyben is több országos bajnoki címet szerzett a akkori Jugoszláviában.