2024. április 25., csütörtök

Negyvenmillió csatornaépítésre Adának

Ada község önkormányzat 40 millió dináros támogatást nyert a szennyvízelvezető hálózat kiépítésére a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól. Az erre vonatkozó szerződést a napokban írta alá Inđiján Bilicki Zoltán adai polgármester, aki elmondta, hogy ebből a pénzből Adán folytatják a szennyvízhálózat kiépítését.

– A célunk az, hogy az idei évben legalább 10 kilométer szennyvízhálózatot építsünk ki. Ez az összeg körülbelül 4-5 kilométeres szakaszra elegendő, de ígéretet kaptunk a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól is, hogy erre a célra jóváhagy egy nagyobb összeget. Továbbá az adai és a moholi helyi közösségekkel karöltve az önkormányzat saját forrásból is finanszírozza a munkálatokat. Az idén 80-90 millió dinárt fordítunk a szennyvízhálózat kiépítésére – magyarázta Bilicki Zoltán. – A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásából Adán a Jugoszláv Néphadsereg utcában készül a hálózat, mégpedig a Dositej Obradović utcától a Zmaj utcáig. Továbbá a Partizán téren, a Svetozar Markovićtól az Apró Ferenc utcáig, illetve az Apró Ferenc utcában. A Sava Kovačević utcában is megindul a csatorna kiépítése a Vuk Karadžićtól a Svetozar Marković utcáig. Emellett kiépül a hálózat az Obilić utcában, illetve a Branko Radičević utcában a Pionír utcától az Apró Ferenc utcáig, valamint a Pionír, a Szeles József és a Török Mihály utcában. Ebben az évben az építkezésre szánt pénzt úgy fogjuk szétosztani, hogy Ada minden részében folyjanak munkálatok. Így a szennyvízcsatorna megépül majd a Gunaras városrészben található Szlovén utcában, valamint a Macedónia városrészben a Kiss Ernő utcában, illetve az Alvégben egy nagyobb részt fogunk kiépíteni. Az adai II. helyi közösséggel közösen rövid időn belül megkezdjük a Tobán városrészben a háztartások rákapcsolását a hálózatra, amihez szintén jelentősebb összegre lesz szükségünk. A helyi közösség azonban hajlandó nagyobb összeggel hozzájárulni a beruházáshoz, és ez nagy segítség az önkormányzat számára. A macedóniai Moša Pijade utcában a központtól számítva az utca jobb oldalán is megépül a csatorna, a bal oldalán már megvan – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán elmondta, hogy augusztus elseje előtt biztosan nem kezdődnek el a munkálatok, hiszen legalább két hét szükséges ahhoz, hogy az önkormányzat a tartománytól megkapja az engedélyt a közbeszerzési eljárás lebonyolítására, amely ekkora összeg esetében legalább másfél hónapot vesz igénybe minden törvényes határidőt betartva.