2024. április 16., kedd

Törökország: Nyert a kormánypárt, de elveszíti abszolút többségét

Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte be, vagyis 261 mandátumot szerzett az 550 fős törvényhozásban

A várakozásoknak megfelelően a kormányon lévő, iszlamista gyökerű konzervatív kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nyerte a Törökországban vasárnap tartott parlamenti választásokat, de a csaknem végleges eredmények szerint minden bizonnyal elveszíti több mint 12 éven át élvezett abszolút többségét.

A TASZSZ orosz hírügynökség ankarai tudósítója a szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága után azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő volt pártja a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte be, vagyis 261 mandátumot szerzett az 550 fős törvényhozásban. Ez azt jelenti, hogy az AKP elveszíti abszolút többségét, így - mint elemzők rámutattak - el kell állnia az elnöki rendszer bevezetésére irányuló tervétől. Ennek megvalósításához kétharmados többségre lett volna szüksége, de már a voksok háromötödének birtokában is népszavazásra bocsáthatta volna az elnöki demokrácia ügyét.

Először jutott be a parlamentbe a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP). A korábbi kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) és néhány kisebb baloldali csoport 2012-es tömörüléséből létrejött, egyre népszerűbb pártnak - első kurd pártként - sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 10 százalékos küszöböt. A párt csaknem 12 százalékot és ezzel mintegy 80 mandátumot szerzett.

A Yani Safak című iszlamista konzervatív lap nem hivatalos részeredményekre hivatkozva korábban még azt állította, hogy az AKP hatvan százalékos többséget szerzett, a Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig nem jutott be a parlamentbe.

Megfigyelők szerint az eredmény vereséget jelent Erdogan számára, aki a választási hadjárat során élesen támadta a HDP-t, noha az alkotmány semlegességet követelt volna meg tőle.

A kurdbarát párt ugyanakkor mindenekelőtt azzal kampányolt, hogy egyedül tömörülése képes megakadályozni Erdogan tervét az elnöki rendszer bevezetésére , ami - társelnöke, Selahattin Demirtas szerint - egyet jelentett volna a "diktatúrával".

A vasárnapi választásokon második helyen a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) végzett a voksok 25,2 százalékával, ez az eredmény 129 képviselői helyre jogosítja fel, míg harmadikként a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) futott be a szavazatok 16,7 százalékának megszerzésével, ami 84 mandátumot jelent számára.

A 2011-es parlamenti választásokon az akkor még kormányfő, Recep Tayyip Erdogan által vezetett AKP a szavazatok 49,8 százalékát szerezte meg, és ezzel 327 mandátumhoz jutott

Késő esti jelentések szerint a részvételi arány rendkívül magas, 85,3 százalékos volt.

A választási eredményre reagálva a kormánypárt egyik magas rangú képviselője felvetette egy kisebbségi kormányzás, továbbá egy előre hozott választás lehetőségét.

A HDP követői és ellenfelei vasárnap kölcsönösen a választások manipulálásával vádolták egymást a közösségi oldalakon.

A délkelet-törökországi Sanliurfa városában vasárnap a különböző pártok követői között kitört összecsapásokban 15-en megsebesültek - jelentette a DHA hírügynökség. A Radikal című digitális újság jelentése szerint az IHD emberi jogi egyesület több településen is szabálytalanságokat tapasztalt a választások alatt.

A belügyminisztérium információi szerint a vasárnapi voksolás rendjére a biztonsági erők több mint 400 ezer tagja vigyázott és több tízezer megfigyelő ügyelt a voksolás tisztaságára.

A választási kampány légköre meglehetősen feszült volt, több incidens is történt, a legutóbbi éppen pénteken egy ellenzéki nagygyűlésen, a délkelet-törökországi Diyarbakirban. A HDP elleni robbantásos támadásban ketten meghaltak és több mint százan megsebesültek.

Külföldön 2,9 millió török állampolgár adhatta le szavazatát, erre május végéig volt lehetőségük a török nagykövetségeken és konzulátusokon.