2024. április 18., csütörtök

Guineában meghosszabbították a megerősített egészségügyi vészintézkedéseket

Guineában június végéig meghosszabbították a megerősített egészségügyi vészintézkedéseket azokban a körzetekben, ahol márciusban bevezették ezeket, mert még mindig nem szűnt meg az országban az ebolajárvány - jelentette be szombaton Alpha Condé elnök hivatala.

Az elnök tavaly augusztus 13-án - amikor a járvány még féktelenül terjedt - jelentette be, hogy az egész országban egészségügyi vészintézkedéseket vezetnek be. Ezeket az intézkedéseket márciusban 45 napra megszigorították öt körzetben, és most úgy döntöttek, hogy legalább június végéig fenntartják a szóban forgó körzetekben.

David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja kedden még azt mondta, hogy még idő kell ahhoz, hogy Guineából eltűnjön végleg a halálos kór. Nabarro hangsúlyozta, hogy a nyugat-afrikai ebolajárványnak korántsincs vége, jóllehet Libériát már három héttel ezelőtt ebolamentessé nyilvánították, miután másfél hónapon át nem észleltek új megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyugat-afrikai ebolajárvány kezdete, 2014 márciusa óta 27 049 embert fertőzött meg az ebolavírus, és 11 149 ember halt bele a betegségbe. Szinte az összes eset három nyugat-afrikai országban, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban történt.