2024. március 28., csütörtök

Drasztikusan drágulhat a Nutella

Törökországban rossz volt a mogyorótermés, a mogyoró ára több mint 66 százalékkal nőtt

A népszerű Nutella kedvelői annak drasztikus mértékű megdrágulásától tartanak, ugyanis Törökországban a fagy tönkretette a mogyoróültetvények jelentős részét, ami miatt várhatóan a mogyoró 66 százalékkal is megdrágulhat, ami a Nutella drágulását is eredményezi, aminek ez alapvető alkotórésze.

A világ mogyorótermésének egynegyedét használja fel a Ferrero a legnépszerűbb mogyorós-csokis édesség, a Nutella gyártásához. Sőt, valójában a Nutella vitte sikerre a magyorótermesztést világszerte. A hatvanas években, a mogyorókrém piacra kerülésekor a világ éves mogyorótermelése 250 ezer tonna volt, ma a vállalat körülbelül ugyanennyit használ fel a Nutella gyártásakor, a teljes mogyorótermés pedig már egymillió tonna körül jár.

A világ legnagyobb mogyorótermesztője is - Törökországból származik az össztermelés háromnegyede - a Nutellát gyártó olasz Ferrero vállalatnak köszönheti mogyoróültetvényeinek sikerét.  

Az elmúlt egy évben a mogyoró 65 százalékkal drágult, az elmúlt hónapban további 7,7 százalékkal. Ráadásul, az idén a kakaó ára is 9,2 százalékkal nőtt.

Az idei sorrendben a második év, amikor a törökországi mogyorótermés megtizedelődött. Ez az ország termeli a világ mogyorótermésének 70 százalékát.

Törökországban a viharos szél és a fagy tettek kárt a bokrokban, amíg azok a virágzás fázisában voltak, ezért nem is fejlődhetett ki a termés.

A Ferreronál nem nyilatkoztak róla, vajon a mogyoróhiány a fogyasztók zsebére is hatással lesz-e, de mint mondták, bíznak benne, hogy a Nutella előállítása nem ütközik problémákba, főként miután a cég tavaly megvásárolta a világ legnagyobb mogyorótermelőjét a török Oltant.