2024. április 19., péntek

A színház összeköt

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója értékelte az elmúlt évadot
Venczel Valentin (Ótos András felvétele)

Venczel Valentin (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Színház ebben az évadban több kiemelkedő sikert mondhat magáénak. Az elkövetkező hetekben több rangos fesztiválon való részvétel vár a társulatra. A színház színészei és dolgozói augusztus 1-je és 24-e között pihenhetik ki magukat. A következő évad augusztus 24-én kezdődik, amikor Ion Luca Caragiale Karnevál című darabját Sorin Militaru rendezésében állítják színre, és amelynek a bemutatója október 2-án lesz.
n Ebben az évadban mi vár még a társulatra?

– Június 6-án, szombaton Ljubljanában a Drámafesztiválon a Neoplantával lép fel a társulat. Június 11-én a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSzT) a Bánk bán című előadásunkat láthatja a közönség és a zsűri. A Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában két előadással szerepelünk: június 21-én a Csárdáskirálynővel, június 22-én pedig a III. Richárd betiltva, avagy jelentek Meyerhold életéből című produkcióval. A Čortanovci Várszínház fesztiválon a július 4-én a Bánk bánnal lépünk fel. Az Ohridi Nyári Játékok megnyitóeladásaként a július 13-án a Neoplantát játsszuk el. Júliusban a szegedi THEALTER Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóján lépünk fel.

 Milyen számottevő sikereket könyveltek el az elmúlt egy év alatt?
– A sikerek és a kudarcok megítélése egy szubjektív dolog, persze vannak objektíven mérhető eredmények is. Az elmúlt évad eredményességét két nagyon fontos tényben látom. Az egyik a nagy értékű beruházások, valamint a Szerb Nemzeti Színházzal közös produkció, a Hegedűs a háztetőn. A 14-15 millió dináros beruházások keretében 30 éve aktuális infrastrukturális munkálatokat végeztünk el. Ajtókat, ablakokat cseréltünk, átalakítottuk az előcsarnokot, felújítottuk a mosdókat. Jelenleg az épület homlokzatát és a tetőzetét rekonstruáljuk. Teherautót és mikrobuszt is sikerült beszerezni, valamint a biztonságikamera-rendszert is beszereltük. Tervben van a másik szolgálati bejárat létrehozása is. Az épületben kieszközölt beruházásokat Újvidék városa, a járművek beszerzését a tartomány, a technikai felszerelést Magyar Nemzeti Tanács finanszírozta, valamint jelentős összeggel támogatták a színházat az újvidéki rotary klubbok. A nagy értékű beruházásokat a művészi teljesítmény elismeréseként értelmezem.
 Hogyan értékelné a Hegedűs a háztetőn előadást?
– Az elmúlt évad kiemelkedően nagy sikere a Szerb Nemzeti Színházzal közös produkció, a Hegedűs a háztetőn. Itt tulajdonképpen megmérettetek a két színház művészei, a műszaki személyzete és a menedzsmentje. Hatalmas logisztikai és szervezési nehézségekkel kellett megbirkózni a két színház dolgozóinak. Újvidék egy többnemzetiségű, többkultúrájú város, ahol a különféle nemzetek évszázadok óta élnek egymás mellett. Ez a vállalkozás egyebek mellett ebből a közösségi szellemből ered. Engem többször aposztrofáltak mint az előadás ötletadóját, ez a valóban igaz, de ugyanakkor hozzá kell tennem, hogy maga a város életérzése szülte meg ezt az ötletet, és én csak kimondtam. Az előadás létrejötte után a szakmán belül, a szerb kollégákkal szorosabb kötelékben érezzük magunkat. Ezzel egyidejűleg azt tapasztaltam, hogy produkció megtekintése után a néző a más nemzethez tartozó polgártársához közelebb került. A város színházait illetően egy történelmi eseménynek nevezhető a Hegedűs a háztetőn.
 Születtek-e megállapodások más színházakkal?
– A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházzal megállapodtunk abban, hogy szeptembertől december végéig az Újvidéki Színház havi rendszerességgel vendégszerepel náluk. Ugyanerre az időszakra a temerini művelődési házzal is megállapodtunk a vendégszereplésről.

Az elmúlt évadból mely előadásokat emelné ki?

– Ki kell emelni a Táborosi Margaréta által rendezett Csárdáskirálynőt, amely a színházi idény elején nagy közönségsiker lett, de a szakmai körökben is kedvező megítélésben részesült. Ezzel az előadással olyan fesztiválokra is meghívtak bennünket, ahova egyébként nem tudtunk volna eljutni. Az Urbán András rendezésében színpadra állított Bánk bán szintén nagy sikere az elmúlt évadnak. Az előadás a különféle magyarországi és vajdasági magyar szélsőjobboldali körök céltáblájává vált. Az a tény, hogy egy olyan mértékadó fesztivál, mint a POSzT versenyprogramjába beválogatták, egy megfelelő válasz az olyan kritikáknak, amelyek nemzetgyalázónak tartják az előadást. Érdemes megemlíteni még a Puskás Zoltán által rendezett A tavasz ébredése című előadást, amely a NOMUS zenei fesztivál együttműködésével jött létre. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a színpadon az Újvidéki Művészeti Akadémia 10 színésztanhallgatója is részt vett az előadásban.