2022. július 2., szombat

Lipcse belvárosában tört-zúzott mintegy száz szélsőséges

Mintegy száz szélsőséges tört-zúzott az éjjel a kelet-németországi Lipcse belvárosában - közölte szombaton a rendőrség, nem zárva ki, hogy a vandál incidens összefüggésben lehet a G7-csoport vasárnap kezdődő bajorországi csúcstalálkozójával.

A részben álarcot viselő randalírozók a rendőrségi közlemény szerint gumiabroncsokból barikádot emeltek a városközpont egyik utcájában, és meggyújtották az abroncsokat. Emellett köveket, Molotov-koktélokat és petárdákat dobáltak, megrongálva Lipcse több nevezetességét.

A zavargók ellen kivezényelt rendőrök közül többen megsebesültek - állítja a közlemény, állapotukra azonban nem tér ki. Három rendőrségi járműben súlyos kárt tettek, a rendőrségi gépkocsik gyakorlatilag totálkárossá váltak, miután a rongálók elfoglalták őket.

A zavargás egyik résztvevőjét őrizetbe vették - közölte a rendőrség, amely alapos nyomozást ígér az incidens indítóokainak feltárására.

"Nem kizárt, hogy az akció egyfajta reagálás volt arra, hogy a G7-ek vasárnap kezdődő csúcsértekezlete miatt jelentős biztonsági erőket vontak össze a dél-németországi Elmauba" - fűzte hozzá a közlemény.

Egy nappal korábban csaknem 35 ezren tüntettek a bajorországi Münchenben a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport csúcstalálkozója ellen. A környezetvédő, valamint baloldali és a globalizációval szemben kritikus német és nemzetközi civil szervezetek és német ellenzéki pártok által meghirdetett müncheni demonstráció azonban mindvégig békés maradt.