2024. április 25., csütörtök

Derékig megégett

Cigarettával a szájában aludt el – Súlyos égési sérüléseket szenvedett egy zentai idős ember

Szerdán a kora esti órákban tűz ütött ki Zentán a Gaj utca 78-as számú családi házban, ahol egyedül lakott a 73 éves B. János, akit a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. A zentai tűzoltóállomásra hét óra előtt tíz perccel érkezett a bejelentés, hogy sűrű fekete füst száll fel a Gaj utca 78-as számú házból. A szomszédok azonnal összeszaladtak, és a házból kiáramló füst ellenére kihúzták a középső helyiségben alvó, akkor már eszméletlen és a végtagjain, a lábán és a kezén is súlyos égési sérüléseket szenvedett B. Jánost, aki nem fulladt meg a füstben, mert nyitva volt a konyha ajtaja, ahol aludt, és kiáramlott a füst. A tűzoltók csak légzőkészülékkel merészkedtek be a házba, ahol gyorsan eloltották a tüzet.

A hivatalos szervek elvégezték a helyszínelést a házban, ahol eddig ismeretlen okokból tüzet fogott az ágy, amelyen B. János aludt, és szinte derékig megégtek a végtagjai. Nem hivatalos információk szerint ittas lehetett a ház lakója, amikor cigarettával a szájában lefeküdt, és a parázsló cigarettacsikktől tüzet fogott a fekvőhely.

Az idős ember közvetlen szomszédja, Mandić Magdolna elmondta, hogy nagyon megijedt, amikor a szomszédja házfalán tátongó nyíláson át ömlött a füst.

– A szomszédokkal attól tartottunk, hogy a kacatokkal teli rozzant öreg ház tetőszerkezete is tüzet fog, akkor pedig a ház tövében épült garázsunk és a többi közeli épület is lángot foghat.

Nem is tudtuk hirtelen, hogyan és hol kezdjük az oltást, mivel a szomszéd öregúrnál már régen le van kapcsolva a vezetékes ivóvíz. Az egyik magas szomszéd fiatalember segítségével a ház falán, az eresz alatt lévő nyíláson át bedugtuk a csövet, és nyomattuk be a vizet.

Ebben a középső részben, a konyhában szokott aludni a János bácsi, akit ritkán láttunk józannak – mondta Magdolna, majd hozzátette:

– A környéken mindenki ismeri a János bácsit, amikor elfogy a kis nyugdíja, akkor nálam is szokott zörgetni, hogy adjak neki egy kis pálinkát vagy pénzt. Két évvel ezelőttig, amíg élt a testvére, aki nem volt iszákos, még úgy-ahogyan rendben tartotta a kis házat, de amióta János bácsi egyedül lakott a házban, az egy pocoktanyává züllött. A patkányok átfúrtak hozzánk is, alig tudtunk velük mit kezdeni – mondta többek között Mandić Magdolna.