2024. április 25., csütörtök

Zentán is hódít a QuizNight

Magyarországon már a hatodik országos bajnokságot szervezték belőle, Vajdaságban, így Zentán is még csak ismerkednek a legújabb „kocsmasporttal”, amelynek bevezetésekor a magyarországi ötletgazdák arra próbáltak választ találni, hogy lehet-e a kocsma a kulturált szórakozás színhelye.

Nos, az elmúlt napokban lezajlott hatodik bajnokság, illetve az agytörő játék sikere azt mutatja, hogy a szórakozóhelyeken nemcsak a bánatunkat vagy örömünket fojthatjuk alkoholba, hanem akár általános műveltségünket is megcsillogtathatjuk egy-egy kvízjátékban.

A népszerű „kocsmasport” a közelmúltban hódítani kezdett tartományunkban is, s így Zentán is megszervezték már a második próbabajnokságot.

A játék az angolszász területeken méltán népszerű bárkvíz vagy kocsmakvíz műfaj magyarországi változata. Egy kvízjáték, amit bárokban, kávézókban rendeznek meg hetente, s annyiban különbözik a nálunk is oly népszerű vetélkedőktől, hogy nem egyéni játékosok nevezhetnek be, hanem csapatok versenyeznek egymással. A játékba minden kötelezettség nélkül, akár a játék közepén is be lehet szállni, így a későn érkezőknek is remek szórakozást jelent.

Veréb Lóránt zentai pedagógus barátnőjével, Orsival együtt Budapesten ismerkedett meg a játékkal, és nagyon megtetszett nekik, ezért cimborájával, Szepesi Zoltán pszichológussal együtt eldöntötték, hogy idehaza is meghonosítják ezt a „kocsmakulturológiai műfajt”. Időközben fölvették a kapcsolatot egy hasonló gondolkodású magyarkanizsai társasággal, és a zentai Rin-Tin-Tin kávézóban együtt szervezték meg az első játékot, ami nagy sikert aratott, ugyanis a nemrég megtartott következő próbabajnokságon már új csapatok is részt vettek. A szervezők azt szeretnék, hogy tartományszerte kialakuljanak az egymással vetélkedő közösségek, így egyfajta tétje is legyen a vetélkedőnek. Mielőbb be szeretnék járatni a rendezvényt, hogy őszre már Vajdaságból is csatlakozni lehessen a hivatalos bajnoksághoz, amely során a magyarországi szervezők által összeállított kérdésekkel egy időben az egész Kárpát-medence területén együtt játszanak a versenyzők.

A zentaiak jelenleg a bajnokság előző kérdéseit kapták el a magyarországi szervezőktől, ezeket újrajátszva készülnek az éles megmérettetésre.

Egy-egy kvízest több játékrészből áll – mesélte Szepesi Zoltán. Az első körben a részt vevő csapatok beküldött kérdéseiből válogatnak a vetélkedő összeállítói, majd egy 10 kérdéses kapcsolatkör keretében a pontos válaszok közötti összefüggésre kell rájönniük a csapatoknak. A játék második fordulójában anagrammákat kell megoldani, majd általános műveltséget felmérő rész következik, a játék pedig úgynevezett „szívatós körrel” végződik.

A vetélkedőn 3–5 tagú csapatok vehetnek részt, ez a szám lehet hét is, de a további két tag részvétele pontlevonással jár. A zentai kvízesteket hétfői napokon este fél nyolctól szervezik meg a Rin-Tin-Tin kávézóban, s a szervezők mindenkit várnak, aki el szeretne tölteni egy hangulatos, mókával teli agymegmozgató estét.

A zentai kvízestek csoportja a www.facebook.com/groups/841683002569280 címen érhető el.