2024. március 29., péntek

Megnyitotta kapuit a gazdasági vásár

Mintegy kétszáz kiállító várja a látogatókat – kazánt lehet nyerni
Az idei vásár központi témája az energiahatékonyság, a nyereményjáték fődíja egy fűtőkazán

Az idei vásár központi témája az energiahatékonyság, a nyereményjáték fődíja egy fűtőkazán

Vásár, mely egészen szombat késő délutánig várja az érdeklődőket, úgy a polgárokat, mint azokat a vállalkozókat, akik esetleg új üzleti partnereket keresnek.

A vásáron hét ország mintegy kétszáz kiállítója vesz részt, akik a gazdaság és az ipar különféle területeit képviselik, legyen szó élelmiszeriparról, információs technológiáról, fémiparról vagy bútorgyártásról. Az idén először fordult elő, hogy a kedvezményes ár miatt sokkal több vállalkozás, cég döntött úgy, hogy önállóan állít ki, így a Sportcsarnokban valóban telt ház volt. A résztvevők közül ebben az évben is vannak visszatérő kiállítók, de sok új cég is bemutatkozik a szabadkai közönségnek, akik Szerbián kívül Magyarországról, Horvátországból, Romániából, Csehországból, Montenegróból, és a boszniai Szerb Köztársaságból érkeztek. Az idei gazdasági vásáron a boszniai Szerb Köztársaság kiemelt országként mutatkozik be, így a vállalkozói is kiemelt helyet kaptak.

A vásáron Banja Luka polgármestere is részt vesz, aki Szabadka polgármesterével a mai délelőtt folyamán együttműködési megállapodást ír alá.

A megnyitó ünnepségen elsőként Petar Đokić ipari, energiaügyi és bányászati miniszter üdvözölte a vendégeket.

– A vásár kilencedik alkalommal fogja össze a régió és a szomszédos országok vállalkozóit. Évek óta külön figyelmet fordítunk a Szerbiával való kapcsolatok építésére és mindez megerősít minket abban, hogy van lehetőség az együttműködésre, az élet gazdagítására sok területen, ahol eddig ez nem történt meg, s ez a kiállítás is hozzájárul ehhez. A vásár érinti az energiahatékonyság témáját is, amivel pillanatnyilag mi is foglalkozunk odahaza. Sok ország foglalkozik ezzel, meghozták az energiahatékonyságra vonatkozó törvényeket, melyek máris jelentős eredményeket hoztak, azonban mi még mindig nem használtuk ki azokat az előnyöket, amelyekkel rendelkezünk. Az energiahatékonyság rendszerének erősítése egyben fejlődési lehetőség, úgy az energetika, mint az építőipar tekintetében. Ma nagy harc folyik az energiáért, az energiahatékonyság rendszerének fejlesztésével tudunk hozzájárulni az energia ésszerű felhasználásához – mutatott rá a miniszter.

Az idei vásár partnere a Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarája, melynek elnöke Borko Đurić úgy fogalmazott, jó együttműködés és partnerség van a Szerb Köztársaság és Szerbia, a gazdasági kamarák és általában a gazdasági közösség között, melyhez a Szabadka és Banja Luka közötti kapcsolat is hozzájárul. Rámutatott, a legnagyobb támogatást a vállalkozóknak a saját hazájuk tudja megadni, azonban nagyon fontos a régiók összekapcsolása minél több szinten, melyet a politikának is támogatnia kell, úgy támogatás mint törvényi előírások szempontjából.

– Ehhez színvonalasabb egészségügyre, tanügyre, hatékonyabb és olcsóbb közigazgatásra van szükség, vagyis mindarra, ami egy kedvezőbb gazdasági miliőt teremt, hogy kihasználhassuk a rendelkezésünkre álló forrásokat és értéktöbbletet teremtsünk. Ha sikerül ezeket a feltételeket megteremteni, a jövőben tartalmasabb bemutatkozásra lesz lehetőségünk. El kell felejteni az olcsó hiteleket, az alapokat, melyek annyi pénzt adnak, amennyire csak szükségünk van, a teremtés felé kell fordulnunk, melyet saját erőnkre alapozunk, vállalkozóinknak saját forrásainkat kell elérhetővé tennünk a legkedvezményesebb feltételek között, mert különben nincs előttünk fényes jövő – mondta.

Maglai Jenő polgármester beszédében rámutatott, először volt szükség nagyobb helyet biztosítani a kiállítóknak, mint amennyivel rendelkeztek, s az is jó jel, hogy megszakítás nélkül, az idén is megrendezésre kerülhetett a vásár.

– Hét ország vállalatai mutatkoznak be, valamint hét szerbiai város, Nagybecskerek, Pancsova, Valjevo, Sremska Mitrovica, Zaječar, Požarevac és Szabadka gazdasági kamarái is képviseltetik magukat, ismét körünkben vannak Horvátország képviselői, és magyarországi barátaink Kiskunhalasról, Szegedről és Érdről. A nehéz gazdasági körülmények között komoly költség egy vásáron való részvétel, mégis a kiállítók számát tekintve igen nagy sikert értünk el és a jövőben egy nagyobb kiállítóhelyről is el kell gondolkodnunk. A szabadkai vásár elérte a célját, a szerbiai és a régió vállalkozóinak találkozóhelye lett, ahol tapasztalatot cserélnek, új kapcsolatok alakulnak ki és erősödik a gazdasági és a határon átívelő együttműködés is, úgyhogy a vásárnak megvan a helye és indokoltsága, hogy évről évre az önkormányzat és a tartomány is támogassa a megrendezését.

A polgármester elmondta, tematikailag az idén az energiahatékonyság kapja a főszerepet, és kísérőprogramok is vannak, kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások, melyeket a szabadkai Építészeti Karon, Tavankúton, Királyhalmán és a Sportcsarnok sajtóközpontjában tartanak majd meg.

A vásár szombaton 18 órakor zárul majd, azonban 14 órakor kihirdetik a legszebb stand tulajdonosát és kisorsolják annak a szerencsés látogatónak a nevét, aki megnyeri a fűtőkazánt. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a vásárra való látogatása alkalmával ki kell tölteni a kérdőíves nyereményszelvényt és beledobni azt a bejáratnál lévő dobozba.