2024. március 28., csütörtök

Történelemoktatás a konfliktus és erőszak megfékezéséért

Nemzetközi tanácskozásra került sor Belgrádban az egységes történelemoktatás létrehozásáról

– A történelem oktatása különösen fontos az olyan környezetben, mint amelyben mi élünk. Szerbiában nagyszámú különböző kisebbség él, éppen ezért a történelemben számos érzékeny kérdés felvetődik. Éppen ezért, a minisztérium támogat minden olyan megmozdulást, amely célja a különböző nézeteket áthidalása – emelte ki Zorana Lužanin, az oktatási minisztérium államtitkára annak a kétnapos nemzetközi szemináriumnak a megnyitóján, amely témája a Történelem oktatása és tanulása a korszerű európai társadalomban a konfliktus és az erőszak megelőzése érdekében volt.

Zorana Lužanin alkalmi beszédében rámutatott, egy társadalom, amely ismeri a nemzeti és nemzetközi történelmi tényeket, kész ellenállni minden szélsőséges megmozdulásnak.

– Az, hogy milyen lesz a jelenünk, és hogyan látjuk a jövőnk, függ attól is, hogy mit tanultunk meg a történelemórákon. Ezért is tölt be olyan fontos szerepet ez a tantárgy oktatása és tanulása az Európa Tanács dokumentumaiban – emelte ki az államtitkár. – A történelemnek mint tantárgynak a megbékélést, a megértést, a népek közötti összetűzések megfékezését kell szolgálnia, és fegyver kell hogy legyen egyesek kezében – magyarázta.

A nemzetközi szemináriumon nemcsak hazai történelemtanárok, egyetemi tanárok voltak jelen, hanem érkeztek Törökországból, Spanyolországból, Grúziából, Ukrajnából, Moldovából, Azerbajdzsánból, Észtországból, Romániából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Macedóniából és az Egyesült Királyság területéről is.

Tatiana Minkina-Milko, az Európa Tanács oktatási osztálya történelmi oktatási egységének vezetője elmondta, immáron negyedik alkalommal szervezték meg a nemzetközi tanácskozást, ezúttal erre Belgrádban került sor. Ezeknek a találkozóknak a célja egy egységes történelem létrehozása, amely egy egységes közösséget hoz létre. Mint rámutatott, a matematika egy olyan tantárgy, mely állításait nem vitatja senki, ám a történelmi megállapítások sokszor nézetkülönbségekhez, fejlődési különbségekhez, konfliktusokhoz vezettek a múltban. Az Európa Tanács ennek szeretne véget vetni, így egy olyan elektronikus kiadás összeállítását tervezi, amely elsősorban a történelemtanárokhoz szól majd, ám bárki használhatja majd, és mindenképpen a többoldalúságra alapoz, fontos dátumokat emel ki, amelyek fordulatokhoz vezettek Európa történelmében, és különféle szemléleteket is bemutat.

 A tankönyvtörvény még a nyári szünet alatt újra parlamenti procedúrába kerülhet

Miután a tankönyvekről szóló új törvényt visszavonták, a törvény szövegének pontosítását végzi az oktatási minisztérium. A héten az oktatási minisztérium a könyvkiadók, a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselőivel, a szülőket képviselő szervezetek, a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, a Tankönyv Intézettel, valamint az iskolaigazgatókkal ült tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák, milyen változásokra van még szükség az új tankönyvtörvény szövegében. Megtudtuk, a törvény részletesebb kidolgozásával egy időben végzik a szükséges törvénykiegészítéseket, hogy amint a törvényt elfogadja a parlament, a törvény életbe tudjon lépni.

– Az tankönyvekről szóló törvény az elmúlt három hétben teljes mértékben újra lett gondolva, pontosítva, és egyes részekben részletesebben kidolgoztuk, hogy a törvény előírásait ne lehessen többféleképpen értelmezni, csupán egyféleképpen. Egyes időkorlátozásokat lerövidítettünk, míg másokat kitoltunk, hogy ezáltal a törvény alkalmazását megkönnyítsük – emelte ki Zorana Lužanin, az oktatási minisztérium államtitkára. – Elvárásaink szerint egy héten belül már újabb elbírálás alá kerül, hogy a törvény jóval szeptember elseje előtt parlamenti procedúrába kerülhessen, és ezáltal az iskolakezdés előtt alkalmazni lehessen a törvény egyes előírásait, mindenekelőtt a jelenleg még hiánytankönyveknek számító tankönyvek terén – mutatott rá. Elmondta, nem engedtek a kiadók nyomásgyakorlásának, továbbra sem álltak el a tankönyvek minimális árától, sem pedig a kiadókat érintő kötelezettségektől. Céljuk, hogy a diákok jó minőségű tankönyvekből tanulhassanak, fűzte hozzá. Ehhez járul hozzá az is, hogy a minisztérium szeptember folyamán kiküldi a tankönyveket ellenőrző személyeknek a meghívót is.

– Már most felvettük a kapcsolatot a tanügyi szakszervezetekkel, az iskolákkal, hogy minél több jó tanár jelentkezhessen a kéziratok ellenőrzésére, így minél jobb minőségű tankönyvek kerülhessenek a nyomdába – mutatott rá.