2024. április 23., kedd

Határtalan utazás

A nemzeti összetartozás napján mintegy 4000 diák indult útnak, hogy ellátogasson vagy az anyaországba vagy egy határon kívüli területre

Csütörtökön a nemzeti összetartozás napján körülbelül 4000 diák indult útnak, hogy egy határt átlépve ellátogasson vagy az anyaországba vagy egy határon kívüli területre. A Kárpát-medencei iskolák a Rákóczi Szövetség pályázatán szerezhettek támogatást a Határtalanul program keretében a diákkirándulásokhoz. A nemzeti összetartozás napjára a 95 sikerrel pályázó iskola közül 50 magyarországi, 17 erdélyi és partiumi, 16 felvidéki, 9 délvidéki és 3 kárpátaljai. Az utazók nemcsak Magyarországról és Magyarországra utaztak, hanem több esetben külhoni régiók iskolái keresték fel egymást.

Vajdaságba 8 iskola diákjai tettek látogatást. Egyebek között a debreceni, székesfehérvári és balatonfüredi csoportok utaztak a tegnapi napon Szerbiába. A kiskunhalasi Református Gimnázium diákjai ötnapos kirándulásra érkeztek hozzánk. Első állomásuk Szabadka volt, ahol sétát tettek a városban, megtekintették a városházát, majd felkeresték a szabadkai református gyülekezetet. Az osztálykiránduláson a Szilády Áron Gimnáziuma tanulói és tanárai felkeresik a történelmi helyeket, és ellátogattak az emlékhelyekre, így Bácsfeketehegyen a trianoni emlékműnél vettek részt az emlékműsoron, Szenttamáson az 1848/49-es forradalom színhelyét keresték fel, Újvidéken városi sétát tettek. Ma Maradékon, a Református Óvodában vendégeskednek. Itt ajándékokat adnak át a kicsiknek, játékos foglalkozáson vesznek részt az óvodásokkal, és önkéntes munkával dekorálják az óvodát. Ugyancsak ma ellátogatnak a karlócai béke helyszínére és a Tarcal-hegységbe. Szombaton és vasárnap útirányuk Zimony, Belgrád, Szendrő, Galambóc, Đerdap, Versec , Nagybecskerek, Aracs , Tóthfalu, Horgos, Magyarkanizsa, és Palics.

Andáné Vastag Andrea osztályfőnök kérdésünkre elmondta, egyfelől a céljuk az volt, hogy a határon kívüli emlékhelyeket a tanulóik ne csak a történelemkönyvekből ismerjék, hanem megláthassák, legyen személyes élményük, másfelől pedig a hetedik osztályban kötelező olvasmány az Aranyember, s Jókai olyan bámulatosan írja le a Vaskaput, hogy az osztályfőnöknek is gyermekkori vágya, hogy eljusson a vízerőműig.

Beszédes Nagy Anikó, a gimnázium történelemtanára azt mondta, indulás előtt már felkészítették a tanulókat, a helyszíneken pedig további ismereteket kapnak a diákok. Tulajdonképpen a Lepenski viri ősleletektől a nándorfehérvári csata helyszínén át, a péterváradi várat és az aracsi romtemplomot is felkeresik. Ebből egyfelől kirajzolódik a vidék történelme, másfelől annak magyar vonatkozásai.

A diákok többsége arról beszélt, történelmi tanulmányaikból tudják, hogy ezen a vidéken is élnek magyarok, de a legtöbbjük még soha sem járt Vajdaságban. Néhányan legfeljebb Szabadkáig utaztak ez idáig.