2024. április 20., szombat

Senkinek sem kell a BEK vagyona

A BEK-be már csak a végrehajtó jár (Fotó: Kecskés István)

A BEK-be már csak a végrehajtó jár (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki Gazdasági Bíróságon a napokban elmaradt a csődeljárás alatt álló BEK húsipari vállalat vagyonának árverése. Ugyanis egyetlen potenciális vásárló sem jelent meg, és a letétet sem fizette be senki. A bíróságon csupán egy újvidéki hitelező jelezte, hogy megvásárolná a gyár vagyonának egy részét, pontosabban, néhány melléképületet a gyárudvarban. Kiderült azonban, hogy a meghatározott telekrészen levő minden létesítményt egyben lehet megvásárolni, nem külön-külön. Így aztán ezt a lehetőséget elvetette a bíróság. A bíróság egyelőre nem jelölte ki a következő árverés dátumát.
A BEK-ben 2006 óta szünetel a termelés (akkor csaknem háromszáz dolgozó maradt munka nélkül), a csődeljárás pedig 2008-ban kezdődött. A BEK kft.-nek jelenleg 28 társtulajdonosa van, s ebből 67 százalék a Vincent best hollding –LLC nevű nagybecskereki székhelyű, de amerikai érdekeltségű cégé, amely a közelmúltban bejelentette, hogy újraindítja a termelést. Ebből azonban nem lett semmi, mert a bankkölcsönre vett 45 új gépet a korábbi adósságok miatt lefoglalta a bíróság. Számlájukat nyolcmillió eurós tartozás miatt zárolták.

A korábbi berendezés rosszvasba került, és szerintük a BEK gyárudvarát a tulajdonos építési telekként fogja értékesíteni.