2024. március 29., péntek
TENISZ - ROLAND GARROS

Két lépésre az álom megvalósulásától

Novak Đokovićot a salak királya sem tudta megállítani. A világelső szerb tegnap három játszmában győzte le a Roland Garros negyeddöntőjében a címvédő spanyol Rafael Nadalt, amivel a kettőjük közötti mérleget 21:23-ra szépítette, s ami még fontosabb, csak két lépésre került nagy álma megvalósulásához, a párizsi serleg elnyeréséhez. Đoković pénteken a brit Andy Murray és a rendületlen harcos hírében álló spanyol David Ferrer meccsének győztesével játszik. Lapzártakor Murray vezetett 2:1-re.

Novak fantasztikus sorozattal nyitotta a meccset, és két breakkel 4:0-ra elhúzott. Ez a sorozat sem tarthatott örökké, a kilencszeres bajnok spanyol két elnyert adogatással válaszolt, 4:4 után pedig nagy csata alakult ki, s Novak 67 perc után a hatodik játszmalabdát váltotta vezetésre. A második szettben 3:3-ig tartott az egyensúly. A második breaklabdával Đoković 5:3-ra elhúzott, majd saját adogatásán csak a negyedik játszmalabdát használta ki. A harmadik szettet Đoković breakkel nyitotta, s az előnyt nemcsak hogy már nem engedte ki a kezéből, hanem még kétszer elnyerte Nadal adogatását, és fölényes győzelemmel jutott az elődöntőbe.

Az elődöntő másik párját, nem várt módon, Stan Wawrinka és Jo-Wilfried Tsonga alkotják. Miután ugyanis a svájci házirangadón a fiatalabbik nyert, Tsonga és a japán Kej Nisikori csak ötjátszmás nagy csatában döntötték el a továbbjutás kérdését. A francia vezetett 2:0-ra, a japán pedig egyenlített, s úgy tűnt, hogy teljes fordulat következik. Tsonga azonban talált még magában erőt a folytatásra, és a hazai szurkolók nagy örömére kiharcolta az elődöntő jogát. A Tsonga–Wawrinka meccs kétesélyes, egyikük győzelme sem számít majd meglepetésnek.

A női egyes negyeddöntőjének tegnapi meccsein Serena Williams könnyen győzte le az olasz Sara Erranit, míg a belga Alison Uytvanck a vártnál komolyabb ellenállást tanúsított, mégis veszített a svájci Bacsinszky Tímea ellen, aki pályafutása legnagyobb sikereként először játszhat elődöntőt a nagy tornák egyikén. Női egyesben tehát a legjobb négy között IvanovićŠafářová és S. Williams–Bacsinszky a párosítás. Ma 15 órakor Ivanovićék lépnek pályára, meccsük befejeztével pedig az amerikai és a svájci csatája következik.

A prostějovi challengeren Filip Krajinović pazar győzelmet ünnepelt a kolumbiai Santiago Giraldo ellen, Dušan Lajović rutinosan verte a cseh Jan Hernychet, míg Györe László lapzártakor 1:1-re állt a szlovák Martin Kližannal.

Szerbia válogatottja a Fed-kupa következő idényének 1. fordulójában, 2016. február 6-án és 7-én Spanyolországot látja vendégül. A meccs győztese azután a Világcsoport I.-ért játszhat minősítőt. A Párizsban megtartott sorsolás szerint a Világcsoport I.-ben Románia–Csehország, Németország–Svájc, Franciaország–Olaszország és Oroszország–Hollandia, a Világcsoport II.-ban pedig Svédország–Ausztrália, Kanada–Fehéroroszország, USA–Lengyelország és Szerbia–Spanyolország az 1. forduló párosítása. 

ROLAND GARROS. – Férfi egyes, negyeddöntő: Đoković–Nadal 7:5, 6:3, 6:1, Tsonga–Nisikori 6:1, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, női egyes, negyeddöntő: Bacsinszky–Van Uytvanck 6:4, 7:5, S. Williams–Errani 6:1, 6:3.