2024. április 24., szerda

Legekből nem volt hiány

Csökkenő nézőszám, kaotikus licenchelyzet, Nikolić-tripla és Videoton-arany – ez történt az NB I.-ben

Sok tanulsággal zárult a magyar labdarúgó-bajnokság 2014–15-ös bajnoksága, amelyről sokáig biztosan beszélni fognak még. Nem csupán az ultrák kivonulása miatti drasztikus nézőcsökkenés, a licencügy vagy a 12 csapatosra történő redukálás, de a Videoton könnyed aranyszerzése, a Fradi tavaszi nagy menetelése és a Diósgyőr bukása miatt is. Nézzük a bajnokság legjeit!

A legnagyobb siker

Egyértelműen a Videoton szinte rajt-cél győzelme kívánkozik a pozitívumok élére. A fehérváriak – noha tíz győzelemmel kezdték a szezont – a 30 forduló során csupán kétszer nem álltak az első helyen: az első fordulóban azért, mert az MTK nagyobb győzelemmel rajtolt, a harmadikban pedig a szintén kilencpontos Paksnak jobb volt a gólkülönbsége. Ezt leszámítva azonban esélye sem volt senkinek, Joan Carillo tökéletesen összerakta a csapatát, amelyben a Juhász Roland irányította védelem és a 21 találattal gólkirályi címet szerzett zentai születésű Nemanja Nikolić minden riválist elintézett. És ebbe még az is belefért, hogy a csapat elbukja a magyarkupa-döntőt, csak elődöntős legyen a ligakupában, és az utolsó négy bajnoki fordulóban megelégedjen négy ponttal.

A leggólerősebb játékos

Nem csoda, ha Nikolićnak elege lett a magyar bajnokságból, és kipróbálná magát máshol is, itt ugyanis olyan csúcsra jutott, ahonnan nehéz előrelépni. A vajdasági játékos részese volt a Videoton két bajnoki címének, 2010 és 2014 után harmadszor is gólkirály lett, két tizennyolc gólos szezon után ezúttal 21 találattal, és bekerült a magyar válogatottba. Mögötte nagy volt a tülekedés, Tischler Patrik (Puskás Akadémia) 15, Böde Dániel 13, Priskin Tamás (Győr) 11 gólig jutott.

A legnagyobb zuhanás

A tavalyi bronzérem és ligakupa-győzelem után nagy reményekkel vágott neki a szezonnak a Diósgyőr, amely 2014 végén kilenc győzelemmel, öt döntetlennel és három vereséggel még a harmadik helyen állt. Télen aztán eladta a klub Elek Ákost és Kádár Tamást, helyükre nem jött védekezésben jártas labdarúgó, így tavasszal nyolc forduló alatt mindössze három döntetlent sikerült összekaparni. Tomislav Sivićet menesztették, az ideiglenes edző, Vitelki Zoltán viszont az utolsó öt meccsen 13 pontot hozott.

A legnagyobb káosz

Minden évben izgalmakat okozott eddig a licenckérdés, de a tavasszal történtek minden eddigi zűrzavart felülmúltak. Az MLSZ ugyanis öt klubnak nem adott licencet, így a Győr, a Kecskemét, a Pécs, a Nyíregyháza és a Pápa sem indulhat a következő élvonalbeli idényben. Ráadásul a Dunaújváros is kiesett, azaz a feljutó Vasassal és Békéscsabával együtt 12 csapat alkotja majd az NB I.-es mezőnyt.

A legnagyobb kudarc

Az MLSZ évek óta az egyik fontosabb feladatának a nézők visszacsalogatását tartja, ehhez képest a szurkolói kártya okozta ellenséges hangulat miatt csökkent a szurkolók száma. Az adatok szerint valamivel több, mint 600 ezer néző látta a szezon mérkőzéseit a helyszíneken, a 2510 fős átlagnézőszám 16 százalékkal gyengébb a tavalyihoz képest (3004 fő). A legtöbb nézőt a Ferencváros vonzotta, de nem volt ritka a mindössze 500 szurkoló sem. A negatív csúcsot a Pécs–Puskás Akadémia mérkőzés tartja a maga 298 nézőjével.

A legbalszerencsésebb csapat

Sokáig úgy tűnt, a Győr csődje ellenére lesz környékbeli élvonalbeli csapat a 2015–16-os idényben, de a Gyirmót hozta a szokásos formáját, és bár sorozatban hetedszer is a dobogón végzett az NB II.-ben, elbukta a feljutást. Érdemes böngészni a klub elmúlt hét évének helyezéseit (1., 2., 2., 3., 3., 3., 3.), 2009-ben hiába lett első, adminisztratív baki miatt lemaradt, aztán két szezonban is második lett, pechjére akkor kétcsoportos volt a másodosztály, és csak az elsők jutottak fel. A legutóbbi négy dobogó során pedig rendszerint a balszerencsés hajrá miatt maradtak le az NB I.-ről.

A legnagyobb várakozás

Ugyan ez csak áttételesen kapcsolódik az NB I.-hez, de a válogatott szereplése mellett mégsem lehet szó nélkül elmenni. A Dárdai Pál vezette csapat az Európa-bajnoki selejtezők félidejében csoportja harmadik helyén áll, és van esélye arra, hogy 1986 után először komoly felnőttvilágversenyre kvalifikálja magát. A csapat pénteken Litvánia ellen játszik felkészülési mérkőzést, majd jövő szombaton Finnországban lép pályára. „Győzni utazunk Helsinkibe. A görögök és a finnek elleni selejtezőkre négy pontot terveztünk be, és a márciusi döntetlen akkor ér valamit, ha most nyerni tudunk” – nyilatkozta Dárdai.