2024. április 24., szerda

Vastaps a japánoknak

A belgrádi és újvidéki bemutatója után a zentai művelődési ház színháztermében is óriási sikert aratott a tokiói Ala place színházi társulat Balkáni kém című előadása. Dušan Kovačević kultikus drámájára a Tisza-parti kisvárosban is rengetegen voltak kíváncsiak, s szinte lehetetlen volt helyet kapni a nézőtér mögötti kisteremben is, ahonnan egyébként kivetítőn keresztül lehetett megnézni az előadást. Tsuyoshi Sugiyama, a darab rendezője az alkotásban megtartotta ugyan a színdarab lokális elemeit, s fanyar humorát, azzal, hogy igyekezett az egészet a japán életvitel sajátosságaihoz igazítani, ami egyfajta egzotikus színnel gazdagította az előadást. A főhősöket, Ilija és Danica Čorovićot megformáló Teitsu Tanaka és Hemi Ce pedig alakításukkal, illetve az antologikus párbeszédek sajátos előadásával megnevetették a közönséget.

Dušan Kovačević Balkáni kém című alkotását 1982-ben mutatták be először, s maga a szerző is meglepődött, amikor először megtekintette a tokiói társulat előadását. Elmondása szerint kellemes élmény volt számára, hogy drámájának a főhőse továbbra is „kémkedik”, s még Japánba is sikerült eljutnia.

A színdarabot a Japan Tobacco International multinacionális cég és a Japán Császárság szerbiai nagykövetségének a támogatásával mutatták be.