2024. április 16., kedd
ÚJABB VÁLTOZAT AZ MH–17-ES JÁRAT KATASZTRÓFÁJÁRÓL

Egy ukrán vadászgép tette?!

Moszkva koronatanúval állt elő, aki azt állítja, egy Szu–25-ös lőtte le a maláj utasszállítót

Váratlan bejelentést tett szerdán az orosz szövetségi nyomozóbizottság (SZK), az ukrán légierő egy szerelőjét nevezve meg a malajziai légitársaság tavaly júliusi katasztrófájának koronatanújaként. Jevhenyij Agapovról van szó, aki a fedélzeti fegyverek szerelőjeként dolgozott az ukrán légi dandár első századánál, az A4465-ös számú egységnél. A férfi moszkvai közlés szerint önként lépte át az orosz határt és ajánlotta fel együttműködését.

Agapov tanúként azt mondta, tavaly július közepén tudták meg katonatársaival együtt, hogy az ukrán harci gépek bombázzák Luhanszkot és Donyecket. 2014. július 17-én is sorra felszálltak a gépek. Ebéd után három Szuhoj (Szu–25-ös) is harci küldetésre indult. Kettőt lelőttek, egy tért vissza, de „harci töltet” nélkül. Az, amelyet egy Volosin nevű, kapitányi rangban lévő pilóta vezetett. A pilóta azt mondta társainak: „Nem az a gép volt.” Később hozzátette: „A gép nem jó időben, nem jó helyen volt.” A tanú később megtudta, hogy Donyeck térségében aznap zuhant le a Malaysia Airlines Boeing–777-es típusú gépe. A fedélzetén levő 298 ember egyike sem élte túl a tragédiát.

Oroszországban korábban is készült egy „független mérnöki vizsgálat”, amely szerint harci gép lőhette le az utasszállítót. Az orosz védelmi tárca viszont azt közölte, bemérték az ukrán légvédelmi egységeket.

Kijev és nyugati hírszerzési szolgálatok állításai szerint a szakadárok lőhették le az MH–17-es járaton, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőt. Donyec medencei lakosok is arról számoltak be, hogy a katasztrófa idején látták, amint a szeparatisták által ellenőrzött területről egy légvédelmi rakétát lőttek fel. Nemzetközi megfigyelők azt állították, néhány órával a tragédia előtt egy Buk rakétakilövő rendszer jelent meg a szakadárok kézén lévő Sznyizsne településen.

Az Almaz-Antej orosz fegyvergyártó konszern vezérigazgatója előző nap kijelentette, hogy egy olyan, régebbi típusú Buk rakétával lőhették le a maláj gépet, amely már csak az ukrán erőknél van hadrendben.