2024. április 16., kedd

Sátortábor épül Bécs közelében

Sátrak felállíttatását kezdte meg félezer menekült elszállásolására szerdán az osztrák belügyminisztérium a Bécs közelében fekvő Traiskirchen területén, hogy csökkentse a település ideiglenes befogadó állomásán lakó, mintegy kétezer menekült számát. A kialakult helyzet tovább gerjeszti a menekültügy kapcsán Ausztriában dúló belpolitikai vitát.

Andreas Babler, az alsó-ausztriai település polgármestere, aki korábban a traiskircheni befogadó állomáson tartózkodók számának mérséklését kérte, csalódottan reagált a történtekre, és Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter leváltását követeli. Babler másképp képzelte a menekültek számának csökkentését: ahelyett, hogy a tartományok átvállalták volna a traiskircheni menekültek egy részének elhelyezését, a menekültek a településen maradnak. A 480 menekült számára közvetlenül a befogadó állomás mellett verték fel a sátrakat.

Az egyes osztrák tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket, a belügyi tárca szerint azonban a sátrak és szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené a saját kvótáját.

Michael Häupl, Bécs polgármestere azt mondta, sátrak helyett állandó szálláshelyek létesítésére volna szükség.

A vita azonban nem csupán a tartományok, helyi polgármesterek és a szövetségi kormány között zajlik. Miközben a szövetségi kabinet a menekültekkel vállalt szolidaritásra buzdít és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az egyes tagállamokra megállapított, százalékos kvóta alapján osztanák el az uniós menedékjogot jogosan igénylőket, megszólaltak az elégedetlenkedők is. A kvóta alapján az országnak a jövőben az EU-ba érkező menekültek 2,6 százalékát kellene befogadnia. Ausztria jelenleg az európai közösségben tartózkodó menedékkérők öt százalékának biztosít ellátást, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a viszonyszám a közeljövőben csökkenhetne. Sőt, tovább növekedhet, hiszen az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Werner Faymann kancellár türelemre intette az elégedetlenkedőket. „Az EU-ban tíz olyan ország van, amely ellenzi a kvótát, és vannak pártok, amelyek a menedékkérők ellen uszítanak” – mondta a szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes szabadságpártra (FPÖ) utalva, amely az utóbbi időben – éppen a menekültügyben kifejtett nézetei miatt – egyre népszerűbb, és jelentősen növelte támogatottságát a múlt vasárnap lezajlott stájerországi és burgenlandi tartományi választásokon.